>

вторник, 20 юни 2017 г.

My Skin Care Tips and Tricks / Jays Deen

Здравейте,

Днес, както пожелахте, ще ви разказа за някои мои бюти хитринки и основни правила, които са "заложени" в ритуала ми за грижа за кожата.
Ще ви предложа 5 прости, но много ценни и основни съвета, които работят великолепно за моята кожа и които сметнах, че са петте най-важни за мен.
Да започваме!


1. Кога нанасям нощната грижа:

Знаете, че за мен тя е по-важната. През деня разчитам на хидратация и защита от външни фактори/замърсявания и слънцезащита, защото "прекрасната" въздушна среда на София не е от най-приятните (една от най-лошите в ЕС, но това е друга тема). През деня е най-важното да защитавам кожата си и да я държа далеч (или поне предпазена) от всички лоши фактори.
Вечер, обаче, за мен идва най-важното и ценно време на кожата ми. Тогава разгръщам целия потенциал на ритуала за грижата ми за кожата.
Защо ви казвам това?

Има определени часове в денонощието, когато кожата ви абсорбира най-добре продуктите и активните съставки в тях. Не е важна просто нощната грижа, а и кога е нанесена - това е ключов момент, който много хора или не знаят, или избягват.
Кожата започва своя обновителен процес и регенерация в периодa от 18 ч.  вечерта до 5 ч. сутринта, като най-важно значение за усвояване на активните съставки от продуктите са часовете между 23:00 ч. и 04:00 часа .
Идеалното време за нанасяне е към 19 ч. или ако е по-късно (но преди 23. ч), задължително час/час и половина преди лягане, защото полагате грижа за кожата, а не за възглавницата, нали?!.


Естествено, допускам, че сме социални същества и работещи хора и не можем да напуснем работа и света около нас, за да можем да си сложим крема точно в 19 ч.. Спокойно!  Това, което казвам е, че за да е пълноценна грижата и всичко от нощния ви ритуал да се усвои и използва от кожата пълноценно, за максимално добър ефект, това са оптимални и препоръчителни часове.
Когато не се прибирам късно или вечерта съм си в нас, винаги се опитвам да спазвам споменатото времево измерение и това е основната ми "тайна". Повярвайте - има разлика в колко часа е нанесена грижата ви, а нощната такава, както вече ви казах, е най-важната за мен и кожата ми. Ако уикендът хората се отдават на спа масажи и терапии, аз просто си слагам целия нощен арсенал в 18:00 ч. след душ - стига да не излизате след това, пробвайте!


2. Серум за околоочната зона вечер

В крак с последното, грижата за около очите е най-важна отново вечер. Ако очаквате сутрин крем да изтрие торбичките или тъмните ви кръгове..xa-xa, please. Затова и противно на очакванията ви, подобни продукти е добре да се нанасят вечер, за да предотвратят образуването им и за да помогнат на кожата да изглежда  максимално добре и отпочинала на сутринта... защото както прочетохте по-горе, през нощта може да видите истински ефект от продукт.
Oтново защо го казвам? Вечер включвам особен тип продукт в грижата си - околоочен серум.

Преди време Живанши ме грабнаха с такъв и бързо, бързо започнах да дебна подобни продукти, като за моя изненада, оказа се, че има разнообразие. За жалост, както с обикновените серуми за лице, така и с продуктите за околоочен контур, финансова бариера колко бих дал за такъв нямам - така наскоро се озовах с този нощен серум/терапия за зоната на Сисли. Supremÿa Eyes at Night е глобална анти-ейдж грижа, която регенерира зоната през нощта, редуцира кръгове и торбички, стяга падналите клепачи (като моите, които са ужасно паднали), осигурява силен анти-ейдж ефект и видимо преобразяване на зоната около очите ден след ден.
Срам ме е да ви кажа колко се изръсих, но от друга страна има толкова благинки вътре - акай бери, екстракт от слива, масло от шеа, мая, соев протеин,екстракт от върба, екстракт от овес, екстракт от физалис, водорасли, пшенично масло, екстракт от ориз, масло от жожоба,  слънчогледово масло... Знаете, че философията на марката е да предлага козметика с множество натурални съставки, като всяка предлага свое специфично действие. Освен изброените, основна работа в серума вършат формула от пептиди, аденозин, кофеин и фосфолипиди. Ефектът му е поразителен, но само с постоянна употреба. За цената му - това и очаквам!
Разбира се, преди да го купя (съвсем наскоро), го тествах няколко дни, защото си е сериозна инвестиция.


Много е лек, икономичен и осигурява перфектно гладка кожа след нанасяне (няма силикони). Запълва, изглажда и зоната е като кадифе на пипане. Не е достатъчно хидратиращ, обаче (все пак е само серум, не основна грижа), затова за най-добър ефект отгоре слагам и околоочен крем, който в случая отново е техен - балсама на марката, за който ви писах тук.


3. Тоници и алкохол

Освен слънцето, ЕГН-то и гените, основен фактор за стареене на кожата е... неговото име е.... алкохол! Но тук говорим не за онзи в бара (който също е вреден за кожата), а който се съдържа в множество продукти. В серуми и грижа за кожата той се влага, за да олекоти формулата и да помогне за по-бързото й проникване. В малки количества за мен не е проблем, но... в почистващи продукти като тоници той е вече нещо друго.
Тоникът  е основно средство, което никой не трябва да пропуска в ритуалите си. Какво прави? Завършва почистващия ритуал, премахва последните остатъци от замърсявания/грим, омекотява кожата, балансира pH-то й и подготвя горния слой за нанасянето на последващата грижа, която ще проникне по-добре.
Най-често обаче, тези продукти са на основа на вода и алкохол.. много алкохол. Съжалявам, но изобщо не ми харесва идеята да слагам чист спирт върху лицето си. Джефри ме е наплашил толкова с този алкохол, че не е истина.
Моят съвет и основно правило - никакъв алкохол в тоника (и колкото се може по-малко в другите продукти от бялата козметика).
Любимите ми два тоника без такъв са и любимите на Джефри - нежния тонизиращ лосион с божур на Диор и флоралния тонизиращ лосион на Сисли. (съвет - по розовите опаковки ще познаете тониците без съдържание на алкохол и подходящи за чувствителна или суха кожа).


За този на Диор съм писал и няма да говоря - не мога да живея без него и хабя опаковка след опаковка, без да искам дори да пробвам друг... освен този на Сисли. Той пък съдържа розова вода, вода от метличина и вода от хамамелис. Прекрасен, една идея по-овлажняващ от този на Диор, с приятен ретро аромат и чудесен ефект върху кожата. Цената му е единствения минус, който му намирам - 159 лв. за 250 мл., защото опаковка ще ви стигне  за около един и половина-два месеца ежедневна употреба сутрин и вечер.


Два уникални тоника, които трябва да пробвате! Този на Диор е "по-бюджетния" (61 лв.), но ако може да си позволите този на Сисли - пробвайте и него. Джефри голямо хвалене му хвали и аз не се сдържах, но... определено има за какво да го хвали!

4. SPF вкъщи

Да, освен слънцезащита навън, когато съм цял ден из нас и правя някакви неща, слагам продукт с лек фактор, който да ми осигурява минимална защита. Да не забравяме, че имаме прозорци и слънцето успява да достигне по един или по друг начин до нас. Извън слънцето, работата на компютър и изкуственото осветление също оказват негативен ефект, затова лек фактор е добре дошъл.
Най-често избирам този крем-емулсия с охлювен секрет на Kueshi и регенериращ ефект, който има фактор 15 - прекрасен овлажнител, доста богат и подхранващ, който се държи добре на лицето. Съдържа масло от шипка, алое, вит. Е и споменатия вече охлювен секрет. Има анти-ейдж ефект, редуцира загубата на вода, подобрява тена, еластичността и помага за заличаването на петна/белези.

Много често се пренебрегва тази точка от хората, които използват химични ексфолиращи продукти (с киселини), които слагат абсолютно задължителната за тях слънцезащита само като излизат/са навън и после се чудят защо имат пигментни петна... "Слънцето е навсякъде!"

P.s. В продължение на точка 3., тоникът на снимката от Kueshi е без алкохол и ухае на дъвка "Турбо", като е добра бюджетна алтернатива (но не може да се мери с Диор-ския или този на Сисли)



5. Fix+ през зимата

Вече ви казах, че през деня основното за мен е да предпазя кожата си. През зимата това е особено важно, заради температури и метеорологичните условия, които имат огромен ефект върху кожата. Студ, вятър, сняг... Бърр! Затова винаги си носа бутилка с Фикс+ спрея на МAC, който пръскам, за да държа кожата си хидратирана, освежена и жива. Предпазва чудесно от изсушаване, загрубяване и загуба на влага, поддържа добри нива на вода в кожата и допълните бонус съставки осигуряват грижа. Колкото и добра грижа да сме положили сутринта преди излизане, в един момент на кожата просто се налага допълнителен помощник, за да се справи или поне да я предпазим от лошите външни фактори. Влагата и ефективността на крема се губят с всеки изминал час, затова е важно да имаме допълнително оръжие. Лятото за мен такова е слънцезащитата, но през студените месеци - в моя случай, такъв помощник е именно Фикс+ и вече четвърта зима той е до мен в тази си роля!



Сега накратко, защото се отпуснах в приказки:

1. Полагане на нощната грижа в определен час.
2. Употребата на околоочен серум (вечер).
3. Никакъв алкохол в тоника за лице!
4. Слънцезащита вкъщи.
5. Хидратацията не се изчерпва със слагането на крема сутрин! Използване на спрей продукти с такива функции през деня

А сега сте вие - беше ли ви полезно нещо от прочетеното и кои са вашите "тайни"?


2 коментара:

  1. Здравей!Не знаех за
    1. Полагане на нощната грижа в определен час.
    Благодаря ти за съвета!Ще се постарая да спазвам часовите интервали.И според мен нощната грижа е най-важната.

    ОтговорИзтриване