>

петък, 30 ноември 2018 г.

S.T. Dupont / "Vanilla & Leather"*

 Здравейте,

През 2015 г., на парфюмния хоризонт се появи Royal Edition - кралско ориенталско ухание от S.T. Dupont, което две години по-късно е инспирацията зад специална ориенталска колекция, която ни отвежда в двореца от  "Приказки от хиляда и една нощ" - S.T. Dupont Luxury Collection. Развеждайки ни на олфакторно пътешествие из Близкия Изток, "Royal Amber", "Noble Wood" and "Oud & Rose" унисекс парфюмите пресъздават чрез своите аромати магичните тайни на Изтока. През пролетта на 2018 година, от марката лансираха ново попълнение в тази луксозна, скъпоценна и скъпа ориенталска колекция, носеща името "Vanilla & Leather". Move on, Tom Ford! Един сладък, металически и магичен микс за него и нея, преплитащ френски парфюмерийни традиции с арабски тайни от поколения. Именно за него ще ви разкажа днес!


Идващ в златиста, тежка и луксозна бутилка в духа на колекцията, "Vanilla & Leather" само с вида си казва, че е специално ухание. Върху златната опаковката са изобразени ванилови цветчета, а по средата на него - черна щампа с логото на френската марка, която с този аромат подчертава смелия и силния си характер. Класически скъп вид, подобен и тежък като кюлче злато, украсен с модерни елементи

Какво се крие зад пищната и луксозна златна опаковка? Също толкова дълбок и пищен аромат!

Пръскате и... залива ви металически дъх на кожа. Остра, животинска, силна и наситена, тази кожа е просто зверска! Завладява ви, обгръща ви и ухае почти като метал.. но това далеч не е същността на"Vanilla & Leather". Мощен дъх на розов пипер започва ориенталската приказка, която от пикантна и подправчеста прераства в кремообразна, изгарящя и опияняваща ванилова прегръдка. Мощна гурме ванилия е същността на "Vanilla & Leather" - черна, много сладка и наситена, зад която се прокрадват пикантни нотки пипер, който деликатно гъделичка сетивата, докато кожата прибавя дълбочина и S&M нотка. Сякаш се пренасяте в миналите векове в двореца на "Ел Бади" в Маракеш, а около вас се носи уханието на ванилия и сте отрупани от току-що донесени от пазарчетата кожи - известен факт е, че точно боядисването им е традиционно препитание там, затова и сектора е много разпространен в този град в Мароко.
Металическият дъх на кожа се преплита със свежи нотки на чай "Мате", който ухае отчетливо горчиво, една идея зелено и тонизиращо, ободрявайки ви за момент и събуждайки ви от ароматния сън.

И както си представяте този дворец насред ориента, който днес е в руини, изведнъж усещате ароматът на наргиле... Сякаш фин облак от тютюн деликатно преминава през вас и насища никотиновия глад, преплитайки се със сладката ванилия. Макар мистичен и тъмен, този завладяващ ориенталски облак носи и чувствена страст.. Цветенца жасмин се прокрадват из мощните ароматни съставки, откривайки нежно сърце, което обаче остава зад тъмни облаци.


Не мога да го обясня, но в този изгарящ унисекс аромат има нещо, специално, магично. Сякаш крия тайна! Не знам каква е, но знам, че  крие там някъде.. в златната, тежка и масивна опаковка, която крие още по-тежък, наситен и магичен аромат.

"Vanilla & Leather" е идеален за хладно време като това навън. За минусови температури, за пронизващ вятър, за по-мрачно време, по-малко светлина, вечер.. Той е тежък, остър и интензивен. Специфичен е, не е за всеки вкус, съдържайки в себе си противоречия - изгарящо сладка ванилия, чиято пудреност чай "Мате" и нежен жасмин омекотяват, а металически дъх на кожа пронизва като с остър меч всички ваши сетива, които вече са били погъделичкани от розов пипер и облак тютюн. Мрачен, тъмен, с характер, с присъствие, носещ ориента в себе си, но и френския подпис на създателя си Джулиен Раскинет. Като ароматно съкровище, което сте купили на пазарчетата в Маракеш, но търсещо своя носител, който ще го разбере, обикне и на който той ще разкаже тайните си... Има някаква магия в него, която от пролетта се опитвам да разгадая, но може би точно в това е чара му.. в онази магия, която не виждаме с очите, но можем да усетим с други сетива! Неговата тайна! Той просто не се разкрива!

"Vanilla & Leather" не е всекидневен аромат, има мощен интензитет, сериозна трайност и характерно присъствие. Той е истински представител на специалната колекция на марката, чиито аромати наистина не са масови, а само за ценители. Ценители, които биха оценили такова творение, което освен това е на достъпна цена (100 мл. - 192 лв, наличен в избрани обекти на Douglas/Beautyzone.) , правещо го скъп и специален подарък за идващите празници. Като прегръдка от ориента посред зима или ... ароматна доза Маракеш в бутилка, поне за мен! Една ароматна приказка, обвита във френски стил и носеща духа на Близкия Изток...

"Изгря тя от мрака - денят сякаш грейна, в лицето й нежно просветна зората, изплува от блясъка слънцето светло, което изгрява, щом зайде луната. Пред нея се смъртните хора прекланят, щом зърнат я - става животът по-светъл, но блесне ли взорът й с мълнии страшни, потичат сълзи - и плющят дъждовете..." - Приказка за цар Шахриар и брат му цар Шах Заман


Няма коментари:

Публикуване на коментар