>

вторник, 25 септември 2018 г.

Sisley Paris / "Izia" EDP and "Izia" Moisturizing Perfumed Body Lotion*

Здравейте,

Преди година ви разказах за Izia. Днес пак ще го направя, но в различна форма...


Коя е Изия? Графиня Изабел "Изия" (както името се нарича на галено в Полша) д'Орнано е освен глава на своя семеен матриархат и съосновател на оценения на стойност 750 милиона долара бранд "Сисли", е вдъхновението зад името на един така магичен и многофасетен аромат, чиято идея тръгва от една необикновена роза. Роза, която цъфти за кратко в градината на Изабел само веднъж годишно през май, с неповторим аромат, който никоя друга роза не притежава. Свеж, искрящ и завладяващ, ароматът на тази роза впечатлява графината, заради своята тънкост и продължителност, сякаш неспирайки да излъчва благоухания си аромат, стимулирайки сетивата.

Тя е розата "д'Орнано" или "Изия", кръстена на своята стопанка, в почит на полския й произход, което е онова специално нещо, което този парфюм носи в себе си. Дълбок и плътен, той носи история зад себе си, започващ от едни дворцови градини в Полша. Ароматът на "Изия" е спомен за красивите розови градини в двореца "Ланкът" в Полша, в които цъфти тази роза,  която графиня Изабел д'Орнано използва за вдъхновения в собствените си розови градини в долината на Лоара.

Както ароматът на "Изия", така и историята зад него е многофасетна - има много препратки, сюжети и разклонения. Едва ли ще мога я разкажа цялата, затова няма да се опитвам. Тя включва множество вдъхновения, но най-вече един букет от графиня д'Орнано към парфюмеристката Амандин Клре-Мари, чието дело е "Изия". Букет от онези ценни рози, който е пресъздаден в уханието... и който Графинята подписва с "Izia", изписано на ръка от нея.

Но тук и моята сюжетна линия ще се разклони малко, преди разказа ми да се върне към уханието и какво представлява то. Та - няма да ви покажа парфюма, което вече съм правил, а нещо, което от съвсем скоро може да откриете на нашия пазар - ароматизираните продукти  за тяло с уханието на "Изия". Днес ще ви разкажа за лосиона за тяло, който е особено специален и ще се хареса на ценителите на парфюмираните продукти за тяло.


Идва в изчистени бяла картонена опаковка и тубичка със златните мотиви на "Изия" по тях. Вътре в картонената опаковка се виждат мотивите в бебешко розово, характерни за флакона на парфюма, които изобразяват рози по стените на опаковката. В тубичката пък е поместен парфюмирания лосион, чиято текстура наподобява течно мляко за тяло.

Пухкаво, леко и ефирно, то се стапя по кожата, ароматизирайки интензивно кожата за часове. Омекотява кожата и я прави кадифена, като заради леката си текстура се абсорбира изключително бързо, без да е нужно да чакате, преди да се облечете. Идеален сутрин преди излизане или вечер след душ с душ-гела от серията, той ще погали кожата с аромата на "Изия" и ще се усеща точно като розата - неспирайки да излъчва благоуханието си, без да се налага дори да слагате от парфюма. Усещането е сякаш сте парижанка от миналия век, която се облича в парфюм пред тоалетката си, а благодарение на чара си и благоуханното ухание на "Изия", то тя няма нужда от никакви аксесоари. Класа, стил и лукс сякаш я обгръщат, независимо дали тази парижанка се намира във френско предградие или в Елисейския дворец. Така действа това ухание... То е само по себе си скъп и ценен аксесоар за ценители, в който може да се облечете.
Отвъд просто парфюмирана, кожата е оставена мека, овлажнена и обгрижена през целия ден, благодарение на съдържашите се в лосиона на Сисли овлажняващ глицерин, познатия на кожата ни сквален, който тя произвежда, богато и пищно африканско масло от шеа, както и изглаждащ и стягащ соев екстракт за козметичен ефект. Флорална розова вода успокоява със своята нежна милувка кожата ви, заедно с провитамин B5 (пантенол), докато мощният витамин Е се бори със свободните радикали, а лечебна ружа покачва нивото на влага, успокоява и спомага за регенерацията на клетките.


И стигаме - на какво ухае този лосион и самия аромат "Изия"?

Представете си букет от магични, тайнствени рози, който е оставен на вратата ви. Грабвате ги и усещате искряща розова плътност, свеж и елегантен розов бриз и... специфичния зелен аромат при откъсването на стъблата на розите, покрити с бодли и листа, които започват да падат при люлеенето, докато късате цвят от храста. Усеща се онзи зелен намек на листа и стъбла, както и маслената, но без грам етерична нотка, искряща и свежа като утринна роса роза. Не е класическа майска роза, която ще срещнете в друго ухание - самият парфюм"Изия" е тази роза. Мистерия е съдържа ли изобщо роза това ухание или то е създадено да ухае като онази роза... Дори Елена Княжевич се чуди!  Но "Изия" е роза - магична, различна и многофасетна, с лек цитрусов и свеж дъх, но и розов шлейф. Не една, а сякаш цяла розова градина от Изии бива разстлана по тялото ви чрез лосиона...
"Izia" от Sisley Paris НЕ е аромат на рози. Тя е роза със свой собствен аромат. Розата Izia, която разказва с ухание всичките си тайни...

В началото започва със силен зелен и флорален дъх на анджелика, подправени с розов пипер цитруси за свеж, но пикантен цитрусов привкус и най-отчетливото в това ухание за мен - алдехидите, които засилват плътността му, оставяйки усещането за градина от скъпоценни цветя и магични рози. Усеща се свеж, зелен, цитрусов, но плътен и дълбок в същото време. Грабващ и пленителен, сякаш сте пренесени в двореца "Ланкът".

На пръв поглед това свежо, ефирно и елегантно ухание е всъщност дълбок, чувствен и емоционален аромат. Когато ви разказах за него за първи път, казах, че той е "моят Chanel №5" и че вярвам, че ще е "новият Chanel №5", който ще се превърне в класика след поколения. Такъв аромат, за който се чувствам неподготвен. Който ме кара да се замисля и да изпадна в транс. Който ме кара да се чувствам неузрял. Който ме кара да го чувствам като невидима сила, която е по-силна от мен, има повече душа от мен и сякаш е жив. Сякаш е личност... с характер, със свой стил и изключителна елегантност. Личност, с която не мога просто ей така да говоря, а с която трябва взаимно опознаване. Като кралска особа!
Не е аромат, който мога да нося ей така, без повод, та дори всекидневно, макар да е подходящ за такова носене - той е зрял и със свое присъствие. Той е като личност - сякаш митичната роза оживява върху вас. Омагьосва те и те пленява - кара ти да си казваш "това не съм аз", сякаш взимайки контрола върху теб. Дълбок и плътен, той е аромат за онези моменти, в които искаш да се пренесеш назад във времето, да се почустваш като онази парижанка от миналия век и да почустваш духа на века. Да се почустваш специален.


Мускус, амбра и мека дървесина са онази "база", която е сякаш естествено продължение. Привидната свежест и флорална пъстрота, с която започва уханието, на финала се усеща плътно, топло, все така чувствено, но по различен начин - някак романтично и през призмата на "розови очила", от които сякаш гледате света от дворец.

Дълбок и плътен зад привидната си модерност и ефирна свежест, той е аромат, от който може да ме заболи глава и който да ме накара да се почуствам като дете, което се пръска с парфюма на мама. Неопитно, неузряло, объркано и малко, за да си играе с такъв голям парфюм. Точно така се почувствах, когато преди повече от година усетих за първи път "Изия" в "Дъглас". Купих го на секундата обаче.. Защото знаех, че държа творение, нещо специално и нещо, което трудно друг аромат ще ме накара да почуствам. Нещо, което поражда истински емоции у теб... неочаквани, истински, дълбоки емоции, породени от една бутилка с ароматна течност..
Година по-късно усещам по същия начин "Изия", но вече опознал я - почувствал магията и сближил се с нея. Тя остава все така софистицирана, романтична и загадъчна за мен, но готова да бъде моя в подходящия момент.


Мистериозен, задушевен, омагьосващ и пленителен. Като усещане за мен е зрял, напомня класика и носи леко винтидж стил, контрастиращ с модерни нотки и дух. Той е като букет, експлозия, шедьовър.
"Изия' не е парфюм за мен. "Изия" не е роза за мен. "Изия" не е просто умалително на Изабел в Полша. "Изия" не е просто смес от ароматни нотки. "Изия" Е емоция. Индивидиална, пречупена през моя опит и възприятия - като всеки друг парфюм, който всеки усеща индивидуално, но просто при този аромат е... различно. Емоция, която те грабва и която те оставя в плен. Емоция, която не съм срещал в друг парфюм и нещо, което никой аромат не ме е карал да почуствам. "Изия" е необикновено нещо - също като магичната роза, от която идеята за него тръгва... "Изия" е специална. "Изия" е онази парижанка от миналия век, която предстои един ден да бъде изровена от историята и превърната в икона, точно, защото е специална. Ще видим кога ще се случи... Вярвам го.

Парфюмът "Izia" на Сисли ще откриете в обектите на "Дъглас" и "Бютизон", а от съвсем скоро са налични и лосиона за тяло (179 лв. - 150 мл.), както и душ-гела с този аромат, за да се пренесете в магията на "Изия" по време и след баня. Идеални за луксозен и глезещ ароматен подарък!

"Моята роза е вече в орбита и целият свят може да й се наслади." - Графиня Изабел д'Орнано.

Няма коментари:

Публикуване на коментар