>

сряда, 1 ноември 2017 г.

Cartier / Déclaration d'un Soir*

Здравейте,

Със захлаждането на времето, всяка година започвам да вадя ароматни съкровища, които смятам за подходящи и обичам да нося в тези сезони от годината.
Днес ще ви разкажа за една стара любов, за която неведнъж съм споделял из социалните си мрежи и която заслужава внимание - Déclaration d'un Soir от Cartier.

Той не е нито нов, нито непознат аромат - повечето от вас сигурно го познават. Той е толкова пленителен, че съм сигурен, че някои от вас дори го обичат - той е повече от просто мъжко ухание! А ако мога да гo опиша с две думи, то те ще са "любов" и "романтика". Точно това въплъщава Déclaration d'un Soir за мен.

Не искам да изпадам в излишни приказки за него - искам просто да разкажа цялото усещане, което той носи, а това не е лесна задача, защото нито любовта, нито романтиката са лесни за описване или пък въпрос само на една гледна точка. Ще опитам през моите сетива да го обрисувам..


Ще започна с най-отличаващото го от другите аромати - неговото сърце. А то е не какво да е, а червено сърце. Не, не плюшено, нито нарисувано. И истинско не е, де... Ароматно!... В Déclaration d'un Soir разцъфтява една от най-красивите и сияйни рози, които бихте открили в мъжки парфюм изобщо. Този аромат без капка съмнение бих определил като съдържащ най-красивата "мъжка" роза за мен.
Сама по себе си, розата го прави невероятно красив, нежен и романтичен - той е като едно мъжко, биещо сърце, което сякаш се разтапя от любов.

Говорейки за мъжко сърце, любовта, която Déclaration d'un Soir обрисува, далеч не се свежда само до нежност и романтика - каква любов изобщо, ако тя не е гореща и изпепеляваща? Отговорът тук може да се усети веднага - в творението на Cartier "горят" микс от подправки. Той е колкото нежен, токова и лют, ориенталски, горещ и дори изгарящ! Шепи черен пипер, кардамон, кимион и индийско орехче са микса, който му придава изпепеляваща и страстна същност. Кръвта в това сърце гори!

А на финала, дори след като "огънят изгори", любовта и нежността остават в една топла прегрътка - в случая тя е сандалово дърво, което завършва композицията на  Déclaration d'un Soir. След страстта и разпаления огън, той се превръща в топъл, тлеещ и спокоен пламък, който е сякаш самодостатъчен, красив и вечен.. като истинската любов, може би. Една топла прегръдка става достатъчна и за някого тя може да означава всичко, дори да е прекалено късно.

Стига с метафорите, макар да може да се каже още. Déclaration d'un Soir за мен е просто ароматния еквивалент на любовта.
Накратко, Déclaration d'un Soir представлява романтично и любовно ухание на роза, овкусено с много подправки.

Започва с лютия пипер и ароматен кимион, които обожавам, знаете! Специфичните ухания на кардамона и индийското орехче са също наситени, сякаш току-що смлени. Зад подобен ориенталски микс се "крие" розата, която ги омекотява с маслеността си. Да, тя е много маслена, наситена и красива. Но е и свежа - сякаш просто сте втрили в дланите си леко листата й, а тя е освободила наситения си, маслен аромат.  Не е нужно да казвам, че не обичам рози, нали? Тази тук определено е най-впечатляващата за капризния ми нос!
Красивата бутилка няма нужда да коментирам, нали?
Върху моята кожа е изключително траен, въпреки концентрацията си на тоалетна вода. В края на деня/вечерта, усещам Déclaration d'un Soir така, сякаш току-що съм го напръскал. Траен, интензивен и наситен е през цялото му носене върху мен
Съотношението цена-качество също е чудесно - 100 мл. бутилка е на цена 187 лв. (30 мл. - 90 лв. и 50 л. - 130 лв.).

Предпочитам го в по-хладните месеци и през студените периоди. Така най-добре успявам да усетя и оценя композицията, усещайки в пълнота съставките й.
Носим е както през деня, така и вечер, макар да предпочитам второто. Не е универсален, нито масов аромат  - не бихте го срещнали на улицата и не всеки би го носил. За мен е превъзходен за вечерни срещи и излизания, особено пък на първа романтична среща - та той е... любов! А и самият той казва нещо за мъжа, който го носи - зад горещата външност се крие едно нежно и тупкащо сърце! Мъжът на Déclaration d'un Soir няма нужда да подарява рози на половинката си - той носи и визуализира уханието им, като подарява самия себе си на половинката - той е като букет. Той е аромат за романтици, според мен.
Виждам го носен с костюм или друго официално облекло - той носи една класическа, изтънчена и дори зряла нотка в себе си, въпреки модерността си. Ухае скъпо, ухае стилно, но най-вече ухае на класа. Мъжът, който го носи, не е обикновен мъж. Самото носене на Déclaration d'un Soir от него демонстрира нещо. Той говори за носещия го, този аромат има език, има послание...

Déclaration d'un Soir е ухание, което казва нещо. Той няма нужда от дълго представяне, много снимки и дори много текст. Трябва да го усетите. Той говори с нотките си. Той рисува. Той визуализира. Той е романтика. Той е нежност. Той е изпепеляващи чувства. Той е топлина. Той е... ЛЮБОВ! Ако любовта можеше да се синтезира в бутилка, то вероятно тя би ухаела на  Déclaration d'un Soir. Това е той за мен... А за вас?

1 коментар:

  1. Отлично ревю! Наистина Déclaration d'un Soir дава различна насока към понятието "мъжки аромати", като розата и подправките са водещи и може би биха били странни за неподготвените мъже :) Но романтичния му и необикновен характер, бързо пленяват. Според мен, той е подходящ за всички сезони, без лято.
    По-тъмната му версия Declaration d'Un Soir Intense заслужава също похвали, но отново за да го оцени човек, трябва да има добро отношение към розата.

    ОтговорИзтриване