>

петък, 3 януари 2020 г.

Black Sea Stars / Ексфолиращ гел за лице и тяло & маска за лице и тяло "Шоколад" с черноморска луга

Здравейте,

Винаги по това време на годината се чудя за две неща: как да завърша старата и как да започна новата годинa в блога. Сантименталност ли е, не знам, но винаги ми се иска да е по-специално.. Свърша нещо, започва друго!

И така този декември сам даде отговорa на моето чудене: изведнъж в предколедния ми шопинг видях нещо. Бранд, който от много време искам да пробвам, но до който все не стигам, отрупан с всяко ново лансиране на големите френски селективни марки и никаква нужда от нова козметика. Къде заради предразсъдъци, къде заради снобизъм, къде заради наистина липсата на нужда от каквото и да било, много време пренебрегвах един български бранд, който ме възхитява само четейки за него. Не какъв да е бранд, а бранд, дело на Българска Академия на Науките (БАН). Да, БАН!

Наскоро ви попитах  в Инстаграм знаете ли, че те произвеждате козметика? Трябва да призная, че се изненадах от резултатите -  много хора не знаеха за марката на БАН - Black Sea Stars, която съчетава уникалните луга и кал от черноморските солени езера на България, комбинирани с прочутите народни билки. Така и реших да разкажа повече за нея и отличителните й черти, след като пробвах няколко техни неща...

Black Sea Stars е разработена и патентована от ИОНХ-БАН и съдържа грижа за лице, тяло, коса и дори устна кухина, дело на над 15 години работа. В основата на всички продукти са стабилизарана луга, соли и/или черноморска кал, а терапевтичното им действие покрива редица кожни проблеми и нужди.
Под ръководството на доц. д-р Стефка Тепавичарова oт ИОНХ, няколко работни групи на БАН разработват тази специфична българска марка, отличаваща се със своите продукти: бюджетни,  биологично активни, подходящи за професионална, лечебна и домашна употреба. Не поредният български бранд с етерично масло от маслодайна българска роза, а нещо наистина уникално, съчетаващо силата на един от биологичните ресурси, с които територията ни разполага: лечебните поморийска луга и кал, популярни сред чужденците, в балнео санаториумите край Бургас и използвани активно преди падането на тоталитарния режим в болнолечението у нас, но позабравени в днешно време.

Ако има две неща, с които в моите очи познавах Black Sea Stars, това бяха техните стабилизирани разтвори с луга, както и маските за лице. Въпреки богатия асортимент на марката, който купих да пробвам, именно на второто заложих, за да представя бранда пред вас. Ще ви споделя няколко реда за ексфолиращия гел за лице и тяло, както и маската за лице и тяло с луга от линията "Шоколад" на Black Sea Stars: два продукта, които за отрицателно време се превърнаха в огромни мои любимци и повод за изкупя щанд с продукти на Black Sea Stars, за да пробвам още и още!


Ексфолиращият гел "Шоколад", съдържащ 91,2% съставки от натурален произход, идва в продълговата тубичка. Текстурата му е наситено кафява, напомняща домашно забъркан ексфолиант с утайка от кафе, ухаейки наситено на шоколад и носейки деликатен кафен дъх.

Ексфолиращите частици в него са изключително дребни и меки, но в същото време достатъчно агресивни, за да успеят успешно да ексфолират кожата. Именно от тях се носи мекият дъх на кафе: частиците са всъщност смлени зърна от кафе "Арабика". Потопени в смес от черноморска луга, богата на магнезий и минерали, както и привличащ влагата глицерин, частиците успешно премахват мъртвите клетки от повърхността на кожата, докато богат на антиоксиданти екстракт от какао я зарежда и има анти-ейдж ефект.

Как се ползва ексфолиращият гел?
След почистване на лицето или след измиване на тялото, той се нанася на чиста кожа (лично аз я оставям леко влажна) и започва да се масажира, за да могат частиците кафе да отстранят механично мъртвите клетки и замърсяванията. След около минута масажиране, използвайки натиск в зависимост от чувствителността на кожата и търсения резултат, ексофлиращият гел се оставя да престои върху лицето/тялото до 15 минути, след което се изплаква с вода. Защо е това оставяне на лицето обаче, когато продуктът не е маска?


Тук вече идва нещо ключово за продуктите на Black Sea Stars: лугата. Тя съдържа богат във физиологично отношение минерален състав (всички елементи от периодичната таблица в различни концентрации), микроводорасли и микрофауна типични за нашите солени езера. Съдържанието на биогенния елемент магнезий е доминиращо в нея, съдържайки минерала в изключително висока концентрация. Както знаем, именно чрез кожата магнезият се усвоява най-добре като елемент, затова и заради високото си съдържание, повечето продукти с луга на Black Sea Stars се препоръчва да се оставят върху кожата. По този начин магнезият прониква чрез кожата, достигайки до нервните окончания и кръвоносната и лимфната системи, подобно на магнезиевите олиа. С други думи - продуктите на Sеa Stars с поморийска луга не само имат козметичен, но и реминализиращ организма ефект, който е пряко свързан със здравето и нивата на минерала магнезий в тялото.

След ексфолирането и престояването на гела върху лицето (или тялото), кожата е оставена полирана до съвършенство, гладка, мека, еластична и чиста, а най-интересното - няма и зачервяване. За пример: любимият ми физичен ексфолиант с диаманти - Microdermabrasion на Dr.Brandt, оставя кожата ми зачервена и имаща нужда от богат, плътен подхранващ продукт, докато гелът "Шоколад", дело на БАН, се понася чудесно от сухата ми чувствителна кожа. Това се дължи и на факта, че серията "Шоколад" е създадена за суха и старееща кожа, макар този гел да  е подходящ за всеки тип кожа.

След ексфoлирането: време за маска!

Съдържаща 50% съставки с натурален произход, подхранващата маска "Шоколад" не е типичната кална маска!


Макар съдържаща каолин, познат ни от калните маски, тази се води похванваща и е подходяща за сухи и/или стареещи кожи. Защо? Освен богатата на минерален състав и микроводорасли черноморска луга, в маската са вложени още антиоксидантен витамин Е, както и омекотяващо, подхранващо и вкусно ухаещо какаово масло. Това пухкаво и меко масло прави текстурата й да изглежда, а и ухае, като шоколадоя пудинг. Въздушна, някак сладка и наистина подобна на десерт. Сягаш слагате крем за торта върху кожата - пълен разкош за сетивата!

Освен подхранващото действие на какаовото масло, маската има мощни почистващи и както вече стана ясно - минерализиращи свойства, заради лугата. Нанесена върху лицето или тялото, препоръчва се тя да постои върху кожата 30 мин., за да може минералите в нея да се усвоят от кожата, а през това меката бяла хума  почиства порите и кожата, засмуквайки замърсителите без да изсушава лицето, както повечето кални маски. Балансът на почистващата хума и омекотяващото какаово масло е наистина постигнат, което прави подходяща тази кална маска и за стареещи, склонни към образуване на бръчки кожи, защото няма да я изсуши допълнително, напротив - ще овлажни и подхрани.

След употреба на маската кожата наистина се чувства подхранена и го няма онова опъващо чувство, сякаш лицето ви отчаяно има нужда от влага и овлажняващ крем. Тя е мека, гладка, чувства се по-еластична, омекотена е и почистена. Самата маска попива в кожата и не изсъхва, както повечето кални маски, така че го няма и опъващото усещане и преди да я измиете от кожата. Напомня кремообразните подхранващи маски, но в случая - формулирана с бяла глина.

Макар да я използвам предимно и само за лице, предвид студените температури навън, за лятото  маската ще е идеална нанесена и върху цялото тяло - така минерализиращият й ефект е по-голям, а и ви пренася като в Поморие: сякаш черноморските езера са се настанили в банята ви, а вашата кожа получава всички техни микроелементи! Не само това, но маската се препоръчва и нанесена върху стрии, както и областите, където се образува целулит - заради какаовото масло  и лугата, тя подобрява еластичността на кожата и подобрява клетъчните функции в тези зони, споделят от ИОНХ-БАН.

В заключение - ексфолиращия гел и подхранващата маска "Шоколад" са тотални попадения, които препоръчвам на всеки да пробва, особено ако не познава българския бранд. Опитах и още продукти на марката, от които също останах очарован, като мисля спокойно мога да направя заключението, че козметиката на Black Sea Stars, дело на Институтът по обща и неорганична химия, е невероятно бюджетно попадение, до което съветвам всеки да се докоднес по някакъв начин. А за по-скъпите им продукти като серуми и кремове с пептиди дори няма да споменавам! Там има още по-невероятни формулировки, съставки и комплекси!

Единственият недостатък, който мога открия в произвежданото от БАН, са непривлекателните опаковки на част от гамите продукти, както и специфичното ухание (или вкус) на някои от продуктите с луга - например разтворите за устна кухина, някои сапуни и т.н., които носят специфичен аромат.


Ексфолиращият гел (10-12 лв. / 120 мл.) и маската за лице "Щоколад" (10-12 лв. /150 мл.) се предлагат в различни разфасовки - за път, домашна и професионална, СПА упореба: нещо характерно за всички продукти от гамата Sea Stars.  Цените на всичките опаковки са меко казани ниски спрямо това, което съм свикнал да плащам, а и количеството продукт е голямо. Цялостно всичко козметично, произвеждано от ИОНХ-БАН, е изключително достъпно - от гамите за устна хигиена, през лечебните серии за тяло с луга, до грижата за лице!

Black Sea Stars и козметиката на БАН ще откриете в избрани обекти в страната, които може да видите тук (надявам се е актуален списъкът).
Аз пазарувах от Beauty Lab на Шишман в София, където успях да се докосна до продуктите и който обект препоръчвам, ако искате да видите нещата с очите си преди да купите, както и да намерите малки разфасовки за проба. За хората, които нямат близък до тях магазин, който да предлага Black Sea Stars, с две ръце мога да препоръчам онлайн сайтa на фирмените магазини на марката в Поморие, където може да получите чудесна консултация и отношение (ако пък сте около Поморие или на море там догодина - отбийте се!). Аз понеже наскоро поръчах оттам - изпращат и мостри дори към малките поръчки, което прави добро впечатление, отвъд чудесното обслужване по телефона при въпроси!

В заключения - Black Sea Stars е бюджетното ми и може би най-голямото откритие за края на 2019 година и.. I STAN! Сложете си новогодишна резолюция от мен да ги пробвате през новата година и после ми благодарете!

Няма коментари:

Публикуване на коментар