>

понеделник, 4 ноември 2019 г.

Amouage "Sunshine" for Woman*

Здравейте,

Чували ли сте за "съкровището на Оман"? Колко ли злато има в него ще се зачудите..

През 1983 година, негово височество принц Саид Хамад бин Хамуд Ал Бусайди, наследник на кралската фамилия на Оман, решава да възроди арабското изкуство на парфюмерията. По искане на баща му, Султан Кабус бен Саид, който и до днес е глава на монархията, се ражда Amouage: една от най-скъпоценните нишови марки парфюмерия. "1001 нощи", но ароматни!
Успехът на марката, успял да засенчи нишови гиганти с вековна история, все още не е ясен.. в техните ухания има нещо магично и те наистина улавят арабското изкуство на парфюмерията такова, каквото масовите аромати не могат да осигурят. Изкуство, което тръгва от земята на султаните, сребърния тамян, оманската роза и смирната - Оман, откъдето марката събира специално гледани съставки от тези древни, познати от митологията земи, за да ги включи в едни спиращи дъха парфюми, завладели цял свят, произвеждани по изключителен начин и опаковни на ръка.

Макар спиращи се на местни, редки съставки, Amouage работят с парфюмеристи, мъже и жени, от цял свят, не са локални в мисленето си и правят уханията така, че те да удържат арабският дух, но да са подходящи за клиентела от цял свят, която да се докосне до тази магия - именно затова и без помощта на французинът Гай Роберт, племенник на втория в историята творчески директор на парфюмите Chanel, едва ли щяха да успеят. Създадел на емблематични парфюми от средата на миналия век като Dioressence на Dior, Gucci №1 на Gucci, Madame Rochas на Rochas, Сaleche на Hermes и други, той сътворява първите две ухания на марката - Gold. Покрити с 24 каратово злато и оловен кристал, те събират в себе си уханията на специфични омански, арабски съставки и цибетка - съставка, извлечена от полови жлези на вид котка, наречен Цибетка и традиционно обитаваща Азия, която котка използва този аромат за маркиране на територия, а на парфюмите тя дава изключително дълбок и пленяващ дъх. Gold уханията поставят Amouage на преден план още с първото си лансиране, а към днешна дата, творенията им наброяват 100, дело на парфюмеристи като Ранда Хамами, Алберто Морияс, Жан-Клод Елена, Сесил Зарокиан, Даниел Маурел, Анджелин Лепорин, Елис Бенат, Мишел Сарамито, Ричард Херпин., Пиер Негрин, Дороти Пиот и други.

Украсени дали с истинско злато, кристали "Swarovski" и скъпоценни камъни, творени от бижутери, техните флакони са зашеметяващо творение на изкуството, като женските наподобяват като форма емблематична джамия в Оман, а мъжките - поставката на традиционния султански меч.

Ако трябва да назова само един парфюм на Amouage, със сигурност това ще е Sunshine за нея. Това е "моето ухание" от оманската марка, което ме плени като арабска приказка за лека нощ..


Виждаш го: ярко жълт, пъстър и сияещ. Щастлив на вид. Представяш си ярко слънце, ясно небе, красива природа, свободна рокля по тялото, лек бриз, морска гледка...  дали такава е реалността?! Очакваш слънчеви цитруси, но.. Пръскаш го: кремообразна горчивина.

Горчиви бадеми - наситени, нагарчащи и млечни откриват красивият Sunshine. Интензивният им дъх те грабва като отрезвяваща, пищна прегръдка, в която се усеща силният им, остър аромат, почти напомнящ алдехиди. Пленителни и много красиви, тези горчиви, но кремообразни бадеми са само маската зад едно истинско щастие...

Ликьор от касис - приятно кисел и много сладък, почти захаросан, кара слюнките ви да потекат. Като истински плодов сироп, той се стича от Sunshine, комбинирайки се със сладка като мед ванилия, давайки сладост, пудреност и жизнерадостност на дамското ухание. Усеща се и деликатна, сладка кайсия, която е изсушена и накисната в алкохол.

Цветна артемизиа дава лек флорален дъх на Sunshine, който едва започва да разцъфва! Истинска цветна феерия се крие в неговото сърце: женствена и чиста магнолия, енергично и пищно масло-абсолют от османтус и чувствен жасмин са като игрив, но и невинен комплекс, улавящ фемининните нотки на градина бели цветя. Пудрени, нежни и крехки, бленднати като крем! Толкова кремообразни и нежни..

Къде е арабското, ще се запитате.. ами: тютюн! Мек, мистичен и ориенталкси мирис на тютюн, напомнящ на арабски пазари, вплетен с древни, сухи нотки папирус (храстът, от който се прави хартията на египтяните), дават дълбочина на Sunshine.
Иглолистен аромат на хвойна, напомнящ свеж и чист въздух и металическо пачули пък дават приятна острота на финала на пудрения, кремообразен, флорален и ориентални аромат.

Ярък, оптимистичен, софистициран, топъл и щастлив - така бих описал накратко Sunshine. Той е щастие в бутилка, уловено по един неочакван начин. Пудрен и сладък, но нагарчащ, дълбок и в същото време свободен като жълта лятна рокла, купена в Оман, но която носите в Борисовата и ви носи спомени оттам. Той е ухание, което сякаш вплита положителни емоции в една необичайна пирамида от нотки на бадеми, цветя, дървесина и тютюн, поглъщайки ви в облак женственост, който носи дълъг шлейф, подобен на арабски шал. Интензитетът на нишовият аромат е меко казано голям - на моята кожа се усеща интензивно повече от десет-единадесет часа.
Дълбок, софтистициран и пудрен, но в същото време по младежки невинен и чист, той е улегнал, но игрив. Той е свободен, но уравновесен. Той е сладък като сироп, но и приятно горчив. Той е искрящ като слънчев лъч, но дълбок и тежък като нощта.
Гурме сладост, бадемова кремообразна горчивина и красиви бели цветя, зад които се крие чиста, искряща светлина.. Той е положителна емоция, уловена в един невероятно красив жълт, масивен флакон, върху който има блясък и "Swarovski".  Аромат, нетипичен за Amouage и такъв, чиято дървесина го прави интересно развиващ се и върху мъжка кожа като моята.

Макар лансиран като летен аромат през 2014 година, Sunshine за жени не е типично лятно ухание: в него липсва традиционната свежест, кристална чистота или нотки плажно масло. За сметка на това е наблегнато на пищна, женствена композиция, която е толкова жизнерадостна, че напомня на пролетните слънчеви лъчи или онези последни, топли лъчи през есента.
Подходящ е за носене както в по-топло време (но не жеги!), така и в по-хладни дни. Идеален е за есента, когато чудесно се допълва с есенната градска картина и слънчевите лъчи, прокрадващи се из облаците, тъй като топлото му, оптимистично ухание топли и носи положителни мисли дори в ставащата все по-сива картинка навън. Сякаш ароматно слънце целува кожата ви в продължение на часове..

Sunshine е ароматът на радостта за мен. Истинска, без натрюфеност и като по филмите, съдържаща понякога и горчивина, докато стигнеш до нея,  но по детски невинна и проявяваща се от сърце. Красиво, женско сърце, облечено зад жълта арабска рокля..
Когато видите името Sunshine, едва ли си представяте, че точно така ухае слънчевата светлина. Е, Amouage разбиват представите ви. Точно така си представям, че ухаят слънчевите лъчи, откакто го познавам!


Ще откриете Amouage екслузивно и официално единствено в Salon Olfactive (  бул."Патриарх Евтимий" 45) и The Circle (Сердика Център) в София. Марката се предлага само в много малко избрани, селектирани обекти из целия свят, заради високата си цена, до голяма степен производството на ръка всяка седмица и ексклузивността. Съветвам винаги да избирате официални места, когато купувате ухания, тъй като е важно те да бъдат оригинални и с гарантиран произход, а когато купувате подобен клас парфюмерия, това е от ключово значение, за да получите съкровището, за което плащате!
Цената на дамският Sunshine е 665 лв. за 100 мл., идвайки в красива, пищна небесно синя кутия, в която лежи слънцето Sunshinе, като както при другите аромати на марката, той се предлага и в едноименна версия за мъже. Тя включва композиция, съставена от портокалово бренди, зърна Тонка, безсмъртниче и дървесина.

Sunshine за нея е дело на Кристофър Чонг. 

"Rise and shine", Sunshine! Слънчева светлина и радост в бутилка, които спират дъха ми, част от "съкровището на Оман" - Amouage.

1 коментар: