>

сряда, 27 юни 2018 г.

Editions de Parfums Frederic Malle / "Bigarade Concentrée*" by Jean-Claude Ellena

Здравейте,

Преди време ви разказах за официалното събитие в тесен кръг по повод лансирането на ароматитe на Фредерик Мал в България, а вие пожелахте да чуете още! Днес ще ви разкажа малко повече както за един от ароматите, така и за марката, с която определено си струва да се запознаете!

Кой е Фредерик Мал? Роден в семейство на френски индустриалци, той е внук на създателя на парфюмите Кристиан Диор - Серж Хефтлер Луиш, както и племенник на емблематичния за киното от новата френска вълна режисьор - Луи Мал. Трето поколение парфюмерист, той и неговото семейство са водещи световни икони в правенето на парфюми. Когато в началото на новия век Фредерик Мал създава свой собствен бранд - Editions de Parfums Frederic Malle, освен, че той познава и е приятел с топ парфюмеристите в света, с които е работил над 25 години, той започва да работи в едно ново начинание с тях за една цел - да върне фокуса върху самия парфюм като продукт, а не марката му. Във времената, в които образът и имиджът изместват продукта и неговите качества, той иска да промени това! Статусът на изкуство на парфюмите започва да умира, както и артистичния статус на създателите им, "благодарение" на масовата култура и промените в търговията с парфюми, ставаща все по-масова и доминирана от големите корпорации.
Всеки един от тези елитни парфюмеристи приема поканата на Мал, което събитие дава началото на неговия бранд, който съдържа изцяло нова пазарна концепция и е като вид бунт срещу случващото се през средата на 90тте в парфюмния свят, което той тълкува като смърт за търговията с парфюми и статусът им на изкуство.
Така се дава началото на Editions de Parfums Frederic Malle - една издателска къща за парфюми. Върнете се сега и прочетете предното изречение. Да, правилно видяхте - това не е просто парфюмерийна къща, а издателска къща за парфюми!  Какво е това нещо, ще се запитате? Нещо като литературна къща-издателство, която създава, публикува и издава уникални произведения на избрани автори, за чийто автори няма ограничение на време, материали или творческа свобода. Пълна свобода и никакви ограничения с една цел: връщане на парфюмерията към онова, което е била и което може да бъде - свободно, творческо и незасегнато от маркетингови стратегий, крайни срокове и комерсиалност място, в което създателите имат пълната творческа свобода над процеса. Фредерик Мал пък е техния "главен редактор" - доверява работата на своите 12 икони в света на парфюмерията, които създават творенията на къщата, преобразявайки пазара и представите ни за търговия с парфюми, както и връщане към значението на качеството на стоката, а не най-важните днес характеристики - марка, комерс и популярност. Като своеобразен "редактор", той придружава своите парфюмеристи поотделно по техните пътища, за да превъзмогне творческите граници и да композира парфюмните класики на утрешния ден, оставяйки често в сянката на "главния редактор".
Това, което той и неговите 12 парфюмериста публикуват са парфюми, които не носят на плещите си огромни реклами или маркетингови стратегии, а три неща, бих казал - лукс, качество и името на своя автор върху себе си. Ако значение днес най-вече има марката и образа, то за Мал фокусът е върху продукта и неговия автор. Сякаш художествено произведение.. Парфюми, творения на изкуствата, подписани лично от автора си и създадени в пълна творческа, финансова и времева свобода, което си личи по всеки един от тях! Класическа нишова парфюмерия, стояща в основаната на зародиша на парфюмерията, много преди дизайнерските аромати на големите марки да завземат пазара, измествайки фокуса от парфюма като просто такъв.
Аромати, които не разчитат на големи реклами. Аромати, които няма да срещнете в парфюмериите и които се откриват трудно, сякаш са легенда. Аромати, които няма да срещнете върху други хора в ежедневието си. Аромати, които трудно бихте могли да опишете или категоризирате. Аромати, които по тип и изисканост са създадени като за кралски особи - същите особи, които в онези времена могат да си ги позволят такъв тип парфюмерия и я ползват като символ на класата, потеклото и социалния статус. Арoмати, които не пестят съставки и вътре се влагат възможно най-качествените такива. Аромати, които пресъздават онази класика от историята си в чист вид... това са ароматите на Frederic Malle и дванадесетте му ароматни ангела!

И ако историята на брада и философията са истинско душевно удоволствие за сетивата ми да ви преразказвам, нека все пак преминем към разказа ми за един от творенията на този нетипичен луксозен бранд, а?! Bigarade Concentree е един от ароматите, които ме завладяха и за които ще ви разкажа днес!


Творение на великия Жан-Клод Елена, той е нишово унисекс ухание, което нарочно изчаквах лятото, за да ви покажа. Отвъд софистицираните и сложни аромати, развиващи се на пластове, които парфюмната издателска къща на Мал произвежда, този е една глътка свеж въздух, като е може би най-луксозния и интересен цитрусов аромат, който познавам!
Семпла и чиста като въздух изисканост!

Горчив, свеж и много луксозен цитрусов аромат, в чиято същност стои есенция от горчив портокал (или както го наричат в Прованс - bigarade, откъдето и името на парфюма). Червен, сочен и напомнящ прясно изстискан сок, есенцията от горчивия портокал се усеща изключително приятно, освежаващо и дори караща те да отделяш слюнка. Буквално отключва сетивата със своята лека стипчивост и горчивина! Много приятно чувство, сякаш ще отхапете парче лимон и се получава онова специфично усещане в устата!
Липсва нотка тип "препарат за съдове", както и етеричен цитрусов аромат, а напротив - есенция, която улавя цялото свежо цитрусово измерение, правеща аромата много елегантен, изтънчен и луксозен, въпреки семплата му на пръв прочит същност.
Усещат се соковете на плода и особено кората - сякаш е току-що настъргана, приятно зелена и цитрусова! Първите секунди след пръскане цитрусът е по-сладък, но веднага след това приятно горчивата му същност и характерна острота се изявява на хоризонта!

Дъх на подправки - кардамон и розов пипер приятно затопля композицията, правеща я с деликатен ориенталски привкус, пиперлива и възбуждаща още повече обонянието. И кардамонът, и пиперът са много меки, без грам острота, усещат се точно като щипка подправка в една свежа и енергична бомба.


В самия парфюм се усеща зелена, тревиста нотка - изключително чиста, проволинейна и оставяща чувството за въздушна чистота на уханието. Усеща се и мека чувствена прегръдка на роза, която оставя лек винтидж дух в аромата и въпреки, че той е семпло, цитрусово ухание, нещо в него го кара да се отличава от всички други! Просто специален! Цитрусов аромат, от който може ви заболи глава - макар свежестта и чистотата си, това е един наистина сериозен аромат! Наистина не се сещам за друг подобен от тази ароматна категория!

Завършва с приятна дървесина, която се усеща зелена, мокра и сякаш от току-що отсечено дърво, в комбинация със слама, която е специфична ароматна съставка, която трудно бих могъл да опиша или пресъздам. Най-интересното е, че в самия състав на течността се съдържа екстракт от талусното растение лишей, като е изключително странно, че мога да го доловя в пирамидата - има точно една специфична мъхеста, зелена и земна нотка в Bigarade Concentree.


И все пак, ако има една съставка, която да характеризира този аромат, да е същността му и да е с вас през цялото му развитие - то без съмнение това е горчивия портокал. За секунда не може да го сбъркате или забравите!
Свеж, чист, много цитрусов и отличаващ се от тълпата с цитрусови аромати е Bigarade Concentree. Ако трябва да направя някакво сравнение с други аромати, за да може да си го представите дори частично, макар хич да не обичам сравненията, цитрусовите нотки напомнят леко на колоните на Ермес, а същността цялостно на уханието е като тоалетната вода Declaration на Картие (която също е творение на Жан-Клод Елена), само че на няколко следващи нива, макар да е трудно да си го представите. Сламата ми напомня на тази от Dolce&Gabbana Intenso, макар тук да е в много мек вариант, а комбинацията подправки, дървесина и цитруси оставя полъх в стил Terre d'Hemes, който отново е творение на Елена, макар и по-късно от Bigarade Concentree. Всъщност - ако познавате ароматите на парфюмериста, със сигурност помирисвайки Bigarade Concentree ще усетите неговия подпис и то отчетливо! Не можеш да го сбъркаш, като авторова следа, подпис.. Като стил! Ако гледайки картини на даден художник можете да видите неговата характерна линия на работа и собствен стил, тук може да ги усетите със сетивата си!

Макар свежестта си, не е цитрусов аромат, който мога да нося всеки ден, тъй като е прекалено изискан и елегантен за моето обикновено ежедневие. Чувствам го специален, софистициран и наистина различен! Ако го усетите и разносите ще ме разберете - трудно е да се обясни.. затова и рядко пиша за нишови парфюми! С особен и мощен за такъв свеж аромат интензитет, той излъчва уханието си през целия ден и не спирам да го долавям отчетливо, когато го нося. Буквално при всяко движение го усещам! Когато реша да го избера сред колекцията аромати, винаги се чувствам специален!
Ако го тествате - не е аромат, който може да оцените или истински опознаете само по тест на блотер и дори кожа. Това е аромат, който иска разносване с часове, за да може да го изпитате и усетите истински!


Марката от известно време се предлага в България, като ще я намерите в Salon Olfactive в София, където може да видите, усетите и купите ароматите, които се съхраняват в специални хладилници, както марката изисква. Може да видите лицата на дванадесетте създатели на ароматите, а в компанията на Калин, който ще откриете в Salon Olfactive на Патриарх Евтимий 45, може да научите много не само за ароматите на марката, но и за парфюмерията изобщо, тъй като той е човек с с над 15 години опит, който е огромна парфюмна енциклопедия и може би най-добрия консултант в парфюмерийния бранш у нас, който познавам!
Цената на 10 мл. от Bigarade Concentree по спомен струва малко повече от 90 лв, (предлага се и в 50 мл.), а съвсем скоро ще ви разкажа и за Musc Ravageur, който тотално ме отвя и няма друг такъв мускус в аромат!


Няма коментари:

Публикуване на коментар