>

петък, 9 декември 2016 г.

Elizabeth Arden Eight Hour Cream

Здравейте,

Днес в блога "гостува" една легенда! Сериозно, легенда!

Историята му започва през далечната 1930 година. Мадам Елизабет Арден (истинското й име - Флоренс Греъм) създава лечебен крем, смес от вазелин, бета-хидрокси киселини (за първи път използвани за козметични цели в света) и витамин Е, който използва, за да лекува охлузванията на коленете на конете си и продава на клиенти в салона си за красота. Името му - "8 часов крем" идва от щастлива клиентка, която го използва върху нараненото и обелено коляно на малкия си син. Осем часа след нанасянето, коляното на момчето е излекувано.

Така се ражда прасковеният балсам, станал не просто легенда, а култ, с непроменена формула и до днес - 8 часовият крем на Елизабет Арден. Не вярвам да има някой, който не е чувал за него - кремът се предава от поколения на поколения, в западните страни (особено UK) няма да откриете къща без него, вероятно е най-награждавания козметичен продукт за всички времена, а за най-известните гримьори, той е незаменим в работата им.


Това обаче, не е точно "крем". Това е лечебен балсам, който може да използвате за... всичко! Малко по-надолу ще разберете как може да го използвате, сега ще се спра на характеристиките му.

Предлага се във версия с и без аромат. Ароматната версия ухае наситено на лекарство, което не на всички се харесва. Ухае на бонбоните за кашлица от онова време, което на мен много ми допада. Както казах, формулата не е променяна от създаването преди повече от 80 години, затова пък от марката пуснаха версия без аромат, за тези, които не го харесват. Лично на мен уханието не ми пречи, дори го обожавам, затова и ползвам ароматизираната версия.

Текстурата е много гъста и подобна на вазелин маса, с оранжев цвят. Нанася се лесно и става мека и маслена, разтапяйки се от топлината на кожата. Трябва да се внимава с количеството, защото е нужно свръх малко от него. Свръх икономичността му не е случайна - една тубичка е годна за употреба 3 години след отваряне, като не съдържа  вредни консерванти. Това се дължи на уникалната формула, измисленa от мадам Арден.


Балсамът е съставен от подхранващ ланолин, в комбинация 56,8% вазелин - той задържа влагата в кожата, овлажнява и най-важното - предпазва от външни агресори.
Бета-хидрокси киселини премахват мъртвия слой, карат люспичките кожа да паднат нежно и тя да заздравее по-бързо.
Витамин Е е основна съставка, без която кожата не можа - той предпазва от окисляване и свободни радикали.
За допълнителна хидратация в балсама са добавени масла от соя, царевица и рицин.
Той заздравява кожата и наистина лекува.


Стигнахме интересната част - как да използвате крема. Както казах, той е лечебен и списъка с приложения е с отворен край. Основното му действие е да хидратира и предпази кожата навсякъде, по всяко време и където имате нужда. Нанася се колкото често имате нужда

- върху напукана, белеща се суха кожа, навсякъде по тялото. 
Особено подходящ върху ръцете в зимния период - ако са много изсушени или имате нужда от защита от студа.
Върху напукани устни работи безотказно - нанасяте и... воала! Край на напукванията и раничките! Моментални облекчение и мекота. Обожавам да преспивам с него, нанесен на богат слой върху устните - действа като нощна маска и се събуждате с нови устни, а той е напълно попил.
Моето любимо - при настинка, просто не мога без него върху носа ми, който се налага да издухвам постоянно.
Лакти, колена и пети - преобразява ги просто за една вечер. Лактите ми са в най-доброто си състояние, в което съм ги виждал някога.

- леки изгаряния от всякакъв вид, включително слънчеви
Често ми се случва като готвя и винаги помага безотказано. Работи толкова добре, че дори не ми се получава мехур.

- зачервена, "замръзнала" и боляща кожа след продължително стоене на силен вятър или студ 
Прекрасен, просто превъзходен в тази роля - успокоява моментално болящата от студ кожа, а нанесен сутрин я предпазва от студа/вятъра и те не стигат до нея

- ожулвания, одрасквания
Кара кожата да заздравее бързо, предпазва от влага и развитието на бактерии. Не бива да се нанася на открити рани, обаче.

- върху нотките и кожичките, като омекотяващо средство
Имам доста сухи кожички и нокти и този крем ги преобразява. Маникюристката ми дори ме пита какво ползвам, толкова добре изглеждат,  а тя ги е виждала в много лошо състояние.

-върху краищата на косата
 Предпазва от цъфтеж, заглажда вече нацъфтелите краища и укротява фризитата.

-с грим цели
Дами, тук е икона просто. Най-големите гримьори не остават без него.
Може да го ползвате като хайлайтър - получавате наситен блясък, без цвят и частички.
Върху сенки и червило за мега блясък - дава стъклен глос ефект.
Гримьорите го обожават за стилизиране веждите - ако го пробвате в тази роля и вие ще го обикнете. Като естествена вакса е!
Върху много сухи зони на лицето, преди нанасяне на грима, за да няма пудрен ефект или врязване във фините линии.
Не можете да махнете водоустойчива спирала?! Поставете малко от балсама върху миглите, след което премахнете с памучен тампон! Също така, използван върху миглите ги кара да растат по-бързо, заради рициновото масло в състава.

- и още много... включително за раздразнени зърна при кърмене, обриви, ухапвания от насекоми, порязвания след бръснене.... Отворен е списъка!



Както виждате, това е крем, който всеки има нужда да притежава във вкъщи или чантата. Мога да ви кажа, че не просто трябва да пробвате, а задължително да притежавате тази икона. Цената му е 58 лв., като в България може да намерите марката в notos galleries и "Скандал" на Граф Игнатиев.

2 коментара:

  1. Добре, че първо взех тестер.Бях споделила тогава, че по-тежък и лепкав продукт не съм пробвала :D Ето колко сме различни всички.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. При мен не е лепкав, но че е тежък - да, за такъв крем няма как. Но то е нужно толкова малко, че аз не го усещам изобщо и си попива напълно. Цялата линия (имам почти всичко от 8 часовите продукти) са доста по-богати като формули. Но определено не е за всеки и не на всеки се харесва. Някой го величаят, други го заклеймяват... нормално за такава икона. Аз например съм така със Скин Фууда на Веледа, който претендира за нещо подобно, но за мен е потресаващо ужасен, особено като аромат :D

      Изтриване