>

понеделник, 11 ноември 2019 г.

Acqua di Parma "Colonia" Eau de Cologne*

Здравейте,

Годината е 1916 г. Мястото е Парма, Италия. В една малка, местна фабрика там ще се роди иконичен аромат, даващ началото на една от най-популярните нишови парфюмерийни марки в света и до днес.

По време на Първата световна война, италианският барон Карло Магнани обикаля из  различни културни центрове на света - Лондон, Париж, Ню Йорк. Вдъхновен от пътешествията си, той решава да създаде ухание в сърцето на старинната част на Парма. Така той дава началото на един необичаен италиански одеколон, който по-късно ще се превърне в символ на Италия по целия свят. В началото използван за парфюмиране на мъжките носни кърпички, този одеколон ще стане истински символ на италианския шик сред американските и европейски знаменитости от предвоенния период (30-те години на 20 в.), и следвоенния период (50-те години).  Одеколонът, произведен от тази дребна фабрика, става световен бестелър, спечелил много фенове сред огромни знаменитости тогава, сред които Кари Грант, Дейвид Найвън, Ава Гаднър, Ева Търнър и Одри Хепбърн! Кино индустрията в Щатите,  изключително популярна и влиятелна по онова време, ще превърне този одеоколон в истинска история на успеха... Посещавайки Италия, за да снимат кино продукциите си, американците остават пленени от този аромат, улавящ духа на италианските джентълмени.

Днес, 103 години по-късно, този одеоколон не просто продължава да съществува и пленява, а се е превърнал в символ на италианската елегантност, италианските джентълмени и.. нишовата парфюмерия. Аромат-икона, представям ви одеколона Colonia на Acqua di Parma. Ароматът, направил бранда от малка фабрика в Парма - в световна икона в парфюмерията.


Защо е толкова специален Colonia одеколонът?

По онова време, когато той излиза, парфюмите в Европа са изключително тежки, плътни и дълбоки. Това, което Colonia предлага, е нещо различно и новаторско за времето си - той е италианското слънце, запечатано в бутилка. Свеж, искрящ и лек, той е глътка свежест, която покоряра цели европейски нации, преди Холивуд да го открие. През 30тте години на 20 век, той става толкова популярен, че ги наричат "златните години" на Acqua di Parma, когато производството на одеколонът расте с огромни темпове, заради популярността му сред хората от висшата класа из Европа.
Уви, заради трендовете в модата след средата на 50тте, съдбата обръща гръб на Acqua di Parma и тя залязва. За щастие, в началото на 90тте, трима патриотично мислещи и успешни в бизнеса италианци - Диего Дела Вале (Фиорентина), Лука Ди Монтедземоло (Ферари) и Паоло Боргоманеро (Ла Перла)решават да възродят италианската традиция, която марката носи.

Днес, тя вече има собствени бутици, хотели и дори се предлага в подаръчните чантички за пътници в първа класа на някои авиолинии. Произвеждаща не само аромати, но и продукти за тяло, роби за тяло и кожени изделия, тя е символ на италианскяи лукс. И всичко това, следствие на един одеколон от Първаата световна война...Colonia.

На какво ухае обаче едноименният унисекс Colonia, дал началото на италианската парфюмна къща?

Както казах, той е италианското слънце в бутилка. Свежи и много сочни цитруси отварят неговата ароматна пирамида.
Сициалиански лимон, сладък подртокал и бергамот от Калабрия са приятно сладки, давайки слънчеви, искрящи и игриви нотки на одеколона. Цитрусите не са кисели и тръпчиви, а напротив - освежаващи и много сладки, нетипично за цитрусовите аромати, които познаваме днес. Иде ти да хапваш, докато ръцете ти станат лепкави от тях! Сочни, вкусни и слънчеви, тези цитруси наистина ухаят на средиземноморското обедно слънце.

Примесени с хладна лавандула, зелена върбинка, остър дъбов мъх и пресен розмарин, Colonia придобива по-хладен и barber, бръснарски стил аромат. Типично за италианските джентълмени по онова време, този одеколон ухае на бръснарница и продукти за бръснене от 30тте. Онова класическо мъжествено усещане на одеколоните, които аз помня от дядо си. Свеж, но наситено мъжки аромат, който се усещаше след дядо ми след бръснене. Класика, която не може да сбъркаш! Всички сме ги усещали.


Дълбоката и суха дървесина, която Colonia съдържа в лицето на ветивер и сандалово дърво, примесена с пачули, само подсилва това джентълменско усещане! Ухае на мъж!
Като истински ароматен лабиринт, той съдържа множество ароматни съставки, които в онова време бихме открили в бръснарниците и продуктите там. Ухаещ безвременно, той улавя именно онзи класически grooming стил на 20 век. От носните кърпички в джоба на мъжете, до засукания мустак!

Но Colonia далеч не е само за мъже! Италианската приказка съдържа и българска следа в себе си.. Да! Именно тя е пътят за дамите чрез уханието. В тайната на успеха се крие и червено сърце от българска роза. Изключително мека и добре смесена с бръснарската, италианска композиция, тази роза дава щипка чувственост на одеколонът, давайки му доза непреходна, груба женственост. Очевидно баронът е посещавал и България!

Colonia е old-school. Ама в най-хубавия смисъл! Той е свеж винтидж одеколон, който не тежи, можеш да се "къпеш" в него и може да те освежи дори в най-голямата жега или да те стопли в най-големия студ. Съчетаващ искрящи и свежи съставки, примесени с бръснарски стил ароматни билки, той е перфектното джентълменско ухание, подходящо за носене и от мъже, и от жени, заради безвременния си дух, който не може да сбъркаш. Ухае на Италия! Ухае винтидж. Ухае на черно-бял филм. Ухае класически. Ухае на стил. Ухае на класа. Ухае на джентълмен с мустак, излизащ от бръснарница в малка, скътана итаианска уличка.

В личната ми класация, това е най-красивият в ароматен план одеколон, който съществува на пазара.. именно, защото ухае така, както класическия одеколон от миналия век ухае. Софистициран в неговата простота! Сякаш можеш да усетиш миналото чрез аромат. Грехота е да не познаваш този аромат.


Флаконът на Colonia идва в изчистена в италиански стил бутилка от местно стъкло, а логото на марката  също е специално - то отдва почит на Мария Луиза, Херцогинята на Парма и съпруга на Наполеон. Херцогиня Луиза има изключителен принос в индустриите за производството на парфюми и стъкло в Парма: две неща, без които Acqua di Parma нямаше да е възможен.

Иконичният Colinia ще откриете у нас в двата магазина на Salon Olfactive (ул. "Раковски" 145 и бул. "Патриарх Евтимий" 45) и The Circle (Сердика Център).
Освен класическият одеколон (30/50/100 мл. - 98/171/235 лв.), Acqua di Parma предлагат и продукти за тяло и дома с неговия аромат в big-size опаковки. Сред тях са душ-гел (76 лв.) и крем за тяло (108 лв.), дезодорант (стик - 68 лв/спрей - 72 лв.), балсам за след бръснене (130 лв.), течен сапун за ръце (69 лв.), прахообразен сапун за ръце (59 лв.), крем за ръце (75 лв.), ароматна свещ (106 лв.) и различни сетове.
Всички продукти на Acqua di Parma са произведени в Италия от традиционни занаятчии, като се използват само най-висококачествени материали и се продават през избрани търговски партньори, затова е важно да избирате оторизирани магазини. В Acqua di Parma  древните традиции в занаятчийството са вписани в модерността чрез фини детайли като избора на материали, внимателното производство и ръчното довършване на всеки продукт.

Няма коментари:

Публикуване на коментар