>

вторник, 14 февруари 2017 г.

Avene Cold Cream / Hand Cream

Здравейте,

ако обичате "историческите" ми постове с истории на продукти - този е един от тях. Днес ще ви представя историята на Колд крема и любим мой продукт на Avene, който го съдържа.


Колд кремът има дълга история - той съществува от над 2000 години. Звучи нереално, нали?! Откривателят му е Гален - древноримски лекар, живял през 2 век.
Всъщност Колд крем е нещо неочаквано просто - смес от вода и мазнини.  Мазнините най-често са восъци - растителни/пчелен/парафин или зехтин/ланолин. Съотношението им е около 1:1, а към тях древните често са добавяли ароматни масла - като от роза или виолетки, например.
Кремът всъщност не е крем, а топяща се емулсия, която е лека и не тежи. Името (cold) идва от това, че оставя охлаждащ ефект върху кожата. Успокоява раздразнена кожа, сърбеж и овлажнява в дълбочина. Може да се ползва и от бебета, и от възрастни. Дерматолозите не го препоръчват единствено върху акнеична кожа.

Как се използва? Основното му приложение е като крем за лице, особено в моменти, в които кожата е суха, раздразнена и груба.
Може да се ползва и по много други начини - като крем за бръснене, като дегримьор (при допир с вода се превръща в олио, което разтваря грима), охлаждащ и успокояващ балсам за напукани устни, лосион за тяло и основа преди фон дьо тен.

Една от малкото марки, които предлагат продукти с него и чист Колд крем на българския пазар, е Авен, Днес ще ви разкажа за крема за ръце, съдържащ Колд крем.


Идва в тубичка от 50 мл. Текстурата му изглежда гъста като на крем, но всъщност е подобна на емулсия-лосион.
Ароматът му е особен - в началото е леко зелен (не харесвам зелени аромати), след което  обаче зелените нотки изчезват и остава приятна, кремообразна нежна нотка.

Съдържа Колд крем, който е основата на самия крем за ръце. Авен са използвали не каква да е вода, а термалната си вода - именно заради това предпочитам техния. Съдържанието й в крема е над 60%. Маслата са поверени на пчелен восък и медицински парафин, който задържа влагата в кожата.


Препоръчва се за сухи и увредени ръце - именно тук идва магията му. Нали знаете, когато ръцете се зачервят, напукат се и когато сложите крем те сякаш започват да горят, боли и се усеща щипане?! Това ми се случва, когато имам навика да си забравя ръкавиците вкъщи или да прекаля с миенете с топла вода (мия си постоянно ръцете). В такива моменти положението е ужасно, защото дори да сложа крем, те се зачервяват и болят.
Колд кремът прави точно това, което показва името му - охлажда ръцете. Намалява сърбежа, тушира болката и щипането, ако е напукана.


Самата му текстура не е тежка и оставя кадифено меки ръце. Заради охлаждащата формула, ръцете го изпиват - не е мазен, нито тежък, но въпреки това се чувства подхранващ. Чувствате го сякаш копринен воал, който е попил напълно. Няма силиконово усещане, а само копринена мекота. Матово на вид, копринено на усещане/пипане. Не стои мазно и ако го използвате през деня, може веднага да продължите със задълженията си. Не се усеща на ръцете, а те са копринено меки, подхранени и овлажнени наистина добре. Лично аз предпочитам да го ползвам вечер преди лягане, защото си действа през цялата нощ и на сутринта се събуждам с меки и подхранени ръце, без следи от напукване.
Разлика откъм състоянието на ръцете има - те са по-меки, хидратирани и много по-гладки. Ако сте в "загрубяла" фаза, много бързо ще видите ефектите на крема.

Бих казал, че това е прекрасен крем за ръце, който бих купил отново. Не ми образува екземи, към каквито съм склонен, така че става и за кожа като моята. Цената му е около 15 лв.

Не съм опитвал чистия Колд крем на марката, но ще се радвам да го направя... но нали знаете, любовта ми към 8 часовото чудо трудно ще ме пусне.

Няма коментари:

Публикуване на коментар