>

сряда, 22 юни 2016 г.

My Story: Hand Dermatitis / A-Derma - Dermatological Bar & Hand Cream

Здравейте!

Това е пореден пост от поредицата "My Story" -  предишния път четохте за слънчевата алергия, която имам, като този път отново има лек алергичен  намек, но не само. В днешния пост ще ви разкажа за моята "битка" със заболяване, което по последни данни засяга 10% от населението.

Алергичният контактен дерматит е НЕзаразно състояние, при което кожата реагира срещу определени алергени (никел, боя за коса, разтворители, химикали, метали, козметика, сапун, детергенти, пестициди и много други). Това се изразява в зачервяване на кожата, оток, появяване на мехурчета, придружено със силни сърбеж и болка. Цикълът завършва с белене на кожата и дори образуване на рани и цепнатини.
Както й да е - сега си представете всичко това на едно от възможно най-видните места, с които работите - ръцете. Както казах, 10% от проявите при населението са именно там, а в моя случай това се оказа особено неприятно, още повече се превърна в хроничен проблем. Защо? Така й не откриха алергена, който причинява това, Тестовете не показах нищо и не успяхме да идентифицираме алергена, от който получавам горните прояви. Това е най-важното при състоянието - откриването и избягването на причината. При мен беше неуспешно, затова трябваше да действаме с план "Б" - превенция.
Освен кортикостероидите, които далеч не са приятни и доста вредни, но наложителни при мен, дерматолозите ми (имам двама.. добре, де, трима) смениха тотално грижата ми и предписаха специални продукти, с които да измивам и да се грижа за кожата ми ежедневно.

Две неща трябваше да спазвам стриктно, откакто бях диагностициран - измиване с продукт БЕЗ сапун и грижа, под формата на крем, след ВСЯКО измиване на ръцете.
Без да съм споделял какво е изписал другия, всички бяха единодушни - A-Derma. Така се сдобих с дерматологичното блокче ("сапун без сапун")  и крема за ръце на марката.


Специалното в тези два продукта е, че тя са подходящи точно за такъв тип кожа с такива проблеми. Специалното - овесът Rhealba® на марката, както й подбрани формули за алергична и уязвима  кожа.
Този овес има що-годе свойствата на термална вода - успокоява, антииративен, възстановява. Освен това, той има антиоксидантен ефект и силни подхранващи свойства. Марката не го пести в продуктите си и той е една от челните съставки. Специално култивиран във Франция, той е максимално чист - екологично, етично и биологично. Учените извличат ползите му като събират реколтата в определен момент на развитието, когато е в пика на биологичната си активност. Така молекулите му стигат до вас, преобразени от  A-Derma в серия продукти.


Както разбрахте, ще се спра конкретно на два:
Дерматологичното блокче-сапун е създадено за уязвима и алергична кожа, с физиологично pH и запазващ естествения хидролипиден филм след измиване. Не съдържа сапун, макар да е твърд - лекарите много държаха на това - да е хем твърд (забраниха ми течни), но й да не съдържа сапун и детергенти. В този допълнително няма  аромати, парабени и силни химикали.
Идва в картонена опаковка, увит във фолио и допълнително оризова хартия. Няма аромат, мирише не онези сапуни от едно време, които баба правеше и  не добавяше аромат.
Твърд, прави добра пяна и измива добре ръцете. След това нямам чувство за сухота, усещам мекота без премитост . В дългосрочен план наистина си личи колко нежно измива кожата и колко неагресивен е.
В него са добавени както мляко от овес, така й масло от сладък бадем, на който се дължи лекия маслен ефект по време на измиване,
Цената му е около 8 лв. за блокче, но се предлага и в комплект - 2 броя за около 11-13 лв. (а до края на месеца в големите аптечни вериги има й -20% на продуктите на марката, аз се заредих).
Едно блокче ми стига за месец-два сравнително, в предвид честото миене на ръце и това, че съм микроб фрийк.


Кремът за ръце е тотално попадение за сухи и много увредени ръце. Подчертавам! Сухи, раздразнени и много увредени, иначе би ви дошъл тежък. Не е мазен, напротив - гел-млечна текстура, която обаче може да стои лепкаво при кожа, която няма толкова силна нужда. Изключително силен хидратиращ ефект - справя се дори с най-сухите ръце моментално, във фазата на белене при дерматита е просто като спасения, а използван преди това успешно го тушира. Откакто го ползвам не се е стигало да белене или рани, което говори колко силен е ефекта. Друго хубаво е, че е устойчив на измиване - не е нужно да слагам след всяко измиване (макар лекарите ми да не са съгласни, но кой ги пита?!). Образува един лек филм, който не се усеща и кожата го изпива - първи секунди след нанасяне има леко sticky усещане, което веднага се изпива. Лесно може да се прекали с крема, затова внимавайте.
Има невероятен аромат, който е точно нежност - мирише някак млечно, нежно, на овес..
Не е мазен - това е най-странното, Бих казал, че дори няма помен на нормален крем за ръце и онова маслено/кремово усещане при нанасяне. Държи се като гел-флуид, кожата го изпива, няма нужда от размазване, няма мазен филм. Както казах - неимоверно силен хидратиращ и подхранващ ефект с минимално количество крем. Ако страдате от проблеми с кожата на ръцете и прекомерна сухота, след първото слагане ще видите разлика. Защитата и устойчивостта след измиване са само допълнителна полза, особено ако работите с ръцете си и имате нужда от нещо леко, но силно действащо, което не се усеща и не пречи.
Съдържа отново мляко от овес на челно място, като са добавени глицерин, уреа и витамин Е. Няма парафин, което беше условието ми към лекарите, когато изписваха крема за ръце.
Идва в 50 мл. тубичка, икономичен, като цената е около 10-13 лв. за брой, често бива пускан на промо цена под 10 лв. (в момента излиза към 7 лв. с намалението, за което споменах)


Като заключение - тотално попадение и се радвам, че се доверих на лекарите си й ги послушах (трудно е да кажеш на бюти блогър каква козметика да ползва... повярвайте ми). Кремът и сапуна поддържат кожата ми в отлично състояние и тушират от обостряне на дерматита. Когато се наложи активно лечение с кортикостероиди, поддържат кожата да не се цепи в сухия период, в добро състояние и естетична на вид. Съжалявам, че може да звучи повърхностно, но да - естетичния вид е важен, а със сигурност ще ме разберете ако Google-нето състоянието.

С този пост ви споделям тези два продукта, които ми помогнаха и продължават да го правят сега. Не го използвайте като диагноза или лечение - както аз, доверете се на лекарите и се вслушайте.
Ако си търсите пък по-нежни продукти за чувствителна кожа, дори да не страдате от споменатото  - хвърлете едно око на марката и горните две.  Щом са толкова толерантни към алергична и проблема кожа като моята, определено си заслужават вниманието на всеки, които иска по-нежни и изчистени продукти.

2 коментара:

  1. Оле това е ужасно, дьщеря ми има атопичен дерматит не сьм го изпитвала на себе си, но като я гледам как се мьчи когато е обострен ти сьчуствам напьлно. Иначе цялата им серия с овес е доста добра, даже мисля че бият Atoderma Bioderma.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. абсолютно - от всичко, което съм пробвал, А-Дерма определено е най-доброто. Имам познати с атопичен дерматит и всички са с А-Дерма и са страшно доволни, а са минали през всичко, което се намира на пазара.

      Изтриване