>

неделя, 11 април 2021 г.

"Pansy" bu Lush*

Здравейте, 

И когато нещо се не събира в Instagram - мястото е тук!

Годината е 1993. Мястото е крайбрежното градче Пул в Англия. Там се ражда Pansy - за мен най-емблематичното ухание на Lush и онова, на което миришат техните магазини.. от метри. Той обаче не носи ДНК-то на Lush. Всъщност той е част от ДНК-то на Lush, защото се появява още преди Lush да съществува като бранд..


В края на 80тте, Cosmetics to Go е просперираща марка, създадена от Марк Константин и Лиз Уейр. Марката започва производство на свежи маски за лице (сред които Botanomancy, върху която е изписана всяка съставка, с която е направена - нещо нестандартно тогава), бебешка козметика (като линията Baby Revels - първата в сета без химикали и cruelty-free), душ-гелове (като Happy Hippy), лосиони (като Peppermint Foot Lotion, който ми е любим в днешно време!) и много други козметични продукти. Cosmetics to go тогава води началото на първите бомбички за вана, които са инспирирани от разтворимия аспирин по онова време, както и на твърдите шампоани (така любими на еко любителите днес), които се оказва се раждат съвсем случайно: след производствена грешка при направата на сапун.

И докато бизнесът процъфтява след като създателката на The Body Shop си купува техни неща и поръчките започват да валят, марката не смогва - компютрите и телефоните започват да се изключват от претоварване. От осем телефонни линии, CTG разкрива още шестнадесет. И пак не са достатъчни! Поръчките валят, продуктите свършват, а тъй като се предлагат на ниски цени, марката губи, вместо да печели. Тогава идва и рецесията в една тежка за Великобритания зима - тя води до пагубни последици за много бизнеси, сред които и CTG. Не не по начина, по който си представяте..

За да спести пари, когато компанията затваря магазина си в Пул за Коледа през 1993 година, създателите й решават да изключат отоплението вътре. Тогава се случва истинско бедствие - в навечерието на Коледа, 25 декември, Марк и негови колеги са призовани от полицията да се явят там - за да станат свидетели на рухването на един бранд, граден седемнадесет години. Един от радиаторите на последния етаж се пука и започва да наводнява целият магазин. Фонтани от вода се стичат по стени и коридори. Пропада под, елекстричеството спира и цялата сграда е пред разпад - сцена, която Марк винаги ще помни! С този инцидент приключва и историята нa Cosmetics to go, описва Мира Манга в книгата "Cosmetics to Go: A Cosmetics Company on the Edge!" през 2014 година. 

След краха на CTG обаче се ражда нещо по-голямо, за което вероятно няма човек на планетата, който да не е чувал - това е Lush ръчнонаправената козметика. 

И в онази емблематична 1993 година за CTG обаче, Pansy e творението, което ще остави ароматната си следа в Lush завинаги! 

Познат ни от душ-гела The Olive Branch и едноименният лосион за тяло, Pansy e може би най-носталгичното ми Lush ухание с което първосигнално свързвам марката. И това далеч не е свързано с историята, за която сега ви разказах. За мен Pansy ухае на Lush! 

Нали знаете онзи свеж цитрусов, приятно пудрен, леко билков, топъл като прегръдка и наситен аромат, който се носи на метри преди да приближите магазини на Lush? Ето на това ухае Pansy. 

Pansy е билков цитрус. Свеж бергамот и топъл портокалов цвят са обгърнати от аромат на пресен розмарин, който образува зелена, билкова ароматна феерия, в която слънчеви цитруси и цъфтящи портокало цветове сякаш играят боси по тревата! Остър тревист галбан придава деликатна острота и зеленина на уханието, която е приземена от мек дъх на дъбов мъх, даващ дълбочина.
Леко винтидж и отлежал аромат, но в същото време свеж, искрящ, зелен и наситен, напомнящ за пролетта! 

Резултатът е нещо, което преди време потребител във форума на Fragrantica нарече "Grandmother's Hugs" с най-добри чувства. И действително мога да ползвам "прегръдката на баба" като метафора за Pansy: той е свеж като току-що откъснат цитрус, който расте в градината на баба, която ви го носи в слънчев пролетен ден. Вие я прегръщате от благодарност и любов! По дрехите й се усеща деликатният аромат на билки, който е останал по тях докато се е опирала в тях в градината, а вие чувствате едно - топлина. Топлина от бабината прегръдка и любов!  Това е Pansy - цитрусово-билкова прегръдка, която топли душата, сетивата и носи пролетни емоции в бутилка (30/100 мл. - 50/100 лв.)! При това бутилка, богата на ароматни етерични масла, които остават по кожата и излъчват своята магия с часове: нещо характерно за парфюмите на Lush.

Как да не се омажете целите в него?! Точно това обичам да правя с Pansy лосиона (39,50 лв. - 225 гр.), носещ едноименния аромат: формулиран със запарка от свежи мандарини, зехтин, гел от алое вера, какаово масло, масло от илипе, масло от жожоба и масло от вечерна иглика, този свеж подхранващ лосион омекотява кожата, хидратира, тушира сухотата и ароматизира кожата в превъзходен свеж, билков аромат. Блаженна и кадифено мека кожа! 

Обвити в любимото ми опаковачно шалче Garden Buds (11,95 лв.) на Lush (техните шалове може да се ползват при увиване на подарък, като кърпа за ръце и дори като моден аксесоар), Pansy парфюмът и лосионът (в комбинация с душ-гела The Olive Branch или някой цитрусов сапун на бранда с какъвто аз ги комбинирам: Lemon Zest) са идален подарък за пролетта за всеки почитател на Lush или за всеки любим ваш човек, който искате да се докосне до тяхната магия!  

Няма коментари:

Публикуване на коментар