>

неделя, 5 август 2018 г.

Vitamin C Serums - The Truth / Daytox Vitamin C Serum

Здравейте,

Серуми с витамин С. Всички сме слушали за тях, но знаем ли всичко за тях? Знаем ли как да ги съхраняваме? Знаем ли, че използваната форма на витамин С е ключова за постигането на резултатите? Знаем ли, че са нетрайни? Знаем ли, че може да станат опасни?
Ако искате отговорите на тези въпроси - в днешния пост ще ви разкажа повече за серумите с витамин С, както и предложение за такъв.

Витамин С определено е най-известният витамин, но що се отнася до козметиката, той има своите специфики. Такива, които всеки трябва да познава и ще се опитам да опиша по-долу:


Богат на антиоксидантни свойства, притежаващ мощно анти-ейдж действие, избистрящ тена, събуждащ кожата, изглаждащ текстурата й, връщайки естествения блясък, озаряващ, успокояващ несъвършенства, подпомагащ производството на колаген, имащ изсветляващ ефект, заличаващ петна и белези от акне, защитаващ от агресорите във външната среда и т.н... Един витамин, чийто ползи за кожата ви са абсолютно ненадминати и със сигурност големи. Но не винаги може да ги получите... Защо?!

Витамин С е изключително нестабилен и лесно оксидиращ витамин, което лесно може да превърне антиоксидантния ви серум в прооксидантен, което ще направи с кожата ви точно обратното, което вие очаквате. Вместо да ви предпази от стареенето и оксидативния стрес, той ще го подпомогне. Вместо помощник - той ще превърне серума ви не просто в неефективен продукт, чиято потентност рязко ще намалее, но в краен случай и във враг!

Ключовете да не се случи това са много, но най-важният е използваната форма на витамина във вашия серум. За разочарование на много хора, най-често ползваната форма Ascorbyl Acid е най-дразнещата кожата, най-лесно оксидиращата, най-нестабилната и възможно най-лошия избор, макар компаниите да го предпочитат, защото макар самия той да е нестабилен, консервира продукта и го прави по-траен, а и съдържа всички ползи и сила на витамина.
Magnesium Ascorbyl Phosphate и Sodium Ascorbyl Phosphate са двата деривата на витамина, които лично аз предпочитам, защото са много стабилни, по-подходящи за чувствителни като моята кожа и освен всички ползи на витамин С, подпомагат синтеза на колаген, както и имат изпълващ ефект. Различните форми на вит. С могат да щипят и парят на кожата, а точно CAP е такава, при която това не се случва, заради мекотата й.
Ascorbyl Glucoside, Ascorbyl Tetraisopalmitate, Tetrahexyldecyl Ascorbate, Aminopropyl Ascorbyl Phosphates и Ascorbyl Palmitate също за стабилни форми за предпочитане.

Но както казах, има още фактори, които оказват влияние върху витамин - най-вече неговото съхранение. Задължително е серумите и продуктите с него да се съхраняват на хладно място без досег до слънчева светлина (най-добре в хладилник), плътно затворени и изолирани от въздуха, както и в оригиналните опаковки. Доста марки създават серумите си в стъклени опаковки с тъмно кафяв цвят точно, заради това - да ги предпазят. Не всички го правят, затова е добре винаги са съхраняваме в оригиналната картонена опаковка, за да изолираме максимално продукта от заобикалящата ни среда.
Гледайте на витамин С серумите като на новородени, които искат постоянна грижа, защита и опека.

И ако за добър серум трябват добри и стабилни съставки, то е много е важно да можем да познаем, ако нещо със серума ни не е наред.  Има един прост начин - чрез зрението ни.
Оксидирайки, витамин С потъмнява - ако от почти бледия ви, прозрачен серум той започне да става тъмно оранжев, дори кафяв, както и започва да кристализира, трябва да знаете, че има проблем. Примери вижте тук, тук и тук
Макар да има серуми с витамин С, които са оранжеви или жълти (което често се прави със замаскираща цел от компаниите), дори най-малката промяна в цвета и текстурата трябва да ви подскаже, че нещо не е наред. Не си мислете и че вината може да е само ваша. Ако не е съхраняван правилно там, откъдето сте го купили, това може да се случи ощe преди да сте го отворили и дори да сте го купили така.
Моят съвет е да избягвате серуми с витамин С, които са фабрично в тъмно оранжеви или кафеникави цветове.

На пазарът със сигурност има много продукти, както и много места от които да се информирате, но моят съвет е винаги да внимавате при избора за серуми с витамин С, да го правите информирано и дори да се съветвате със специалистите дерматолози, особено ако търсите терапевтичен ефект, за да се избере правилния процент за вас  Но... Да преминем към по-интересната за мен част!

Нека ви споделя за серума, на който аз се спрях след месеци четене и събиране на информация за витамина, а именно: серумът с 10% витамин С на германската марка Daytox. 



Идва в прозрачна и масивна стъклена опаковка с пипетка за дозатор - класическа опаковка за серум. Стъклото е масивно и съхраняван в оранжевата картонена опаковка, нямам никакъв проблем с него - първите месеци съхранявах в шкаф, далеч от слънчева светлина, а от началото на лятото го държа в хладилника, защото ми харесва да го използвам студен, което го прави приятно разхлаждащ. Не е потъмнял, нито е кристализирал.

Текстурата не е безцветна на вид, като е бледо жълта. Сега, трябва да си призная, че когато го отворих и видях цвета - настръхнах. Не заради друго, а защото се притесних, знаейки всичко по-горе, което ви споделих. Веднага се свързах с марката в Германия, за да попитам това ли е реалния цвят, тъй като в сайта им той изглеждаше безцветен. Оказа се, че всичко е наред с цвета и гелообразната прозрачна текстура носи леко бледо жълт подтон.
Не е оцветен, което е много важно, тъй като ако серумът ви с витамин С е оцетен и носи оранжев цвят заради това, например, е много трудно да забележите промените в него, затова ако избирате серуми препоръчвам да избирате такива с прозрачни текстури или неоцветени продукти, както е този на  Daytox, където лесно може да забележите ако нещо не е наред. Макар от опаковката да изглежда жълтеникав и оранжавеещ, щом изстискате пипетката ще видите, че той е прозрачен и безцветен.


Серумът на Daytox съдържа 10% чист витамин С под формата на Sodium Ascorbyl Phosphate, която е любимата форма на кожата ми, както и най-добрата според мен. Защо го казвам? Направих си опит да оставя няколко капки от серума на директна слънчева светлина за няколко часа, след което ги оставих в продължение на повече от денонощие на въздух - не бяха променили нито цвета си, нито текстурата. Наистина формулата е много силна и стабилна, което е най-голямото предимството в този серум!
Освен Sodium Ascorbyl Phosphate, в серумът се съдържа още един естер на аскорбинова киселина, както и богато количество чист сок от грейпфрут, който е богат както на витамин С, така и не куп още витамини, микроелементи и флаваноиди.

Хиалуронова киселина задържа водата в клетките, бизаболол действа успокояващо на кожата, заедно с листа от алое, докато добавени чисти биофлаваноиди действат антиоксидантно, а екстракт от броколи - детоксикиращо. Този серум е изключително чист като състав, бивайки наситен само с активни съставки, без нищо, ама нищо излишно - дори няма консерванти, както и аромат. Не ухае на нищо, а и е самоконсервиращ се, благодарение на витамин С.

Съставката, която пък кара всичко това да проникне дълбоко в кожата е пентилен гликол. Това е! Нищо друго и нищо излишно няма в него! Това е и причината ефектите от серума да са моментално и само след употреба на 3-4 капки...
Веган, без силикони и парабени, без алергени, оцветители и аромати.


Текстурата наподобява слуз от охлюви - лека, гелообразна и точеща се, което позволява бързото й стапяне в кожата. Нанесена на суха кожа след почистване на лицето и минаване с тоник, тя се топи за секунди и попива моментално, без да оставя филм. Попива като вода, но текстурата на кожата моментално се усеща различно - тя е гладка като след химично ексфолиране, много по-мека и е като полирана! Буквално е гладка като стъкло и това моментално след нанасяне на серума, дължащо се единствено на силата на витамина, който моментално изглажда. 

Не само това, но всички ползи, които очаквате от серум с витамин С, този го прави - моментално кожата е озарена, тенът - избистрен, а лицето грее от свежест. Тонизира, избистря, зарежда с енергия и събужда, а лицето моментално изглежда по-добре. С всеки ден комплекса става все по-здрав, блестящ и свеж, а откакто ползвам серума от уморения вид на кожата ми няма и следа - умората е като изтрита с магическа пръчка, сериозно.

Освен всичко това, сега през лятото употребата на витамин С е идеална, тъй като освен всичко, той подпомага вашата защита - нанесен под слънцезащитата, той усилва свойствата й до 8 пъти, според изследвания. Той е толкова мощен антиоксидант, че в комбинация със слънцезащитата помага да се предпазите ефективно, а вечер - снема негативните ефекти от слънцето, заради мощните антиоксидантни и регенериращи свойства.


Нямам нито белези от акне, нито петна, че да споделя дали има ефект върху тях, но според мен това е серум, който работи най-вече върху текстурата на кожата, преобразявайки я. Ефектът е не видим, а осезаем, а тенът е толкова свеж, енергизиран и тонизиран, че за уморената ми кожа е като благодат.

Недостатъкът за мен е, че не е достатъчно овлажняващ - ако очаквате типичен хидратиращ серум, то този не е такъв. Текстурата е лека като перце и след като я масажирате в кожата (лично аз предпочитам с потупващи движение да нанасям), тя попива като вода и кожата ми я изпива до капка. За лятото ми е абсолютно перфектен, защото не натоварва и е свръх лек, но за зимата определено бих го ползвал като booster преди основния серум или смесен с него.
Разбира се, това е нормално, тъй като никъде този серум не обещава хидратиращ ефект, нито има съставките да го направи - това е просто един прекрасен витаминозен коктейл за кожата, тип booster, концентиран на витамин С и тонизиращи съставки! 

В обобщение ще кажа, че след месеци търсене, четене и справки, решението да купя този продукт се оказа много добро, защото се оказа, че серумите с витамин С правят чудеса. Е, не всички, а тези, които имат съставките да го направят и стабилен витамин С, който да достави ползите си на кожата ви - този е точно такъв!

Последното му голямо предимство е, че за опаковка от 30 мл, която е годна за използване шест месеца след първоначално отваряне, платих едва 59, 99 лв., което за моите критерии си е без пари, при положение, че серумите с витамин С са доста скъпи и то във формули, които са с нестабилни соли на витамина и според мен не си заслужават.


Марката DayTox - Beauty in Balance се предлага в обектите на Дъглас и Бютизозон у нас.
Моят купих от Дъглас в The Mall, а вас съветвам задължително да гледате къде е изложен продукта - ако е в непосредствена близост до светлини и лампи проверете за него в друг обект  (споменах Дъглас в Дъ Мол, защото точно там не бяха в контакт с никакви лампи и се съхраняват супер, по мои наблюдения) или вземете опаковката, която е най-далече от топлината и светлината. Ако си го взимате съветвам и на касата да отворите опаковката и да надникнете за цвета на текстурата, защото никога не знаеш, макар стабилната форма вътре (както се убедих самия аз)!
Германска точност, ефикасност и ефективност! Малката семейна фирма, която произвежда продуктите си в Хамбург, наистина ме впечатли с този продукт!

Ако има чист серум с висока концентрация на витамин С, който мога да ви препоръчам - определено е този, съотношението цена-качество-клас е ненадминато за нашия пазар,  затова и това беше моя избор, който се оказа правилен!

P.S. Използвам случая специално да благодаря на Teti H., която ми помогна, когато имах въпроси към нея по темата и за моя серум!

4 коментара:

  1. Много Благодаря за полезното ревю !!!

    ОтговорИзтриване
  2. Това е най-полезният блог за козметика,само на него се доверявам когато избирам грижата за лице. Благодаря за поредната ценна информация!!

    ОтговорИзтриване