>

петък, 17 август 2018 г.

Nordics Oral Care / Whitening Toothpaste Charcoal + Matcha*

Здравейте,

Освен ако не живеете под камък, нямате достъп до интернет и не следите западни Инстаграм инфлуенсъри, то всички сте виждали продукти за избелване на зъбите с въглен. Било то прахообразни, твърди или под формата на паста, този метод доста нашумя, заради безопастността и instagram-able страната му, вършейки една чудесна работа и то изцяло по природен начин, избелвайки зъбите и петната, бивайки готино за употреба.
Самият аз съм писал за такава пудра преди време, но никога не съм бил кой знае колко запален по тези продукти... до началото на това лято, когато разбрах, че в България се произвежда първата паста за зъби в света, която не просто комбинира детоксикираща сила на въглена, но и на изключително потентния, богат на антиоксиданти и детокс ефект чай "Матча" - фино смлян японски зелен чай (името означава "стрит, смлян"), който е ненадминат по своите качества и свойства. Дали  не исках да я пробвам веднага?! Разбира се, а имах удоволствието да го направя и преди тя да бъде лансирана и ето, че повече от 2 месеца по-късно, днес ще ви разкажа повече за нея - избелващата паста за зъби Nordics Въглен + Матча.
Доста от вас искаха да чуят за пастата, щом споделих в социалните мрежи за нея, затова - enjoy!


Пастата за зъби идва в изчистени тубичка и картонена опаковка, които комбинират страхотен за моя вкус дизайн, в който могат да се забележат три цвята - черно, илюстриращо въглена, зелено, илюстриращо зеления чай и бяло, илюстриращо.. може би усмивката ви след употреба на пастата?!
Веган и без съдържание на флуорид, самата паста има ярко наситен черен цвят, като е много гъста, почти твърда, ухаеща силно ментово. Макар черната текстура, тя не оцветява вашата четка, нито предизвиква хаос и mess при употреба. Най-често я използвам в комбинация с бамбукова четка на Nordics (в розово!) или с електрическата си четка Oral-B (бяла на цвят глава и косъмчета), без да съм забелязал оцветяване върху нито една от двете.
След измиване с пастата не остават и следи по мивката, така че за продукт с въглен е супер mess-free алтернатива, което е най-голямото предимство на това да предпочетете такава паста пред просто пудра.


Казвайки "предимство", тази паста има още много, но една най-вече - тя е паста не само като текстура.
Наскоро на българския пазар се появи продукт на MrBlancTeeth, който е с въглен и под формата на паста, но който не се използва ежедневно, а като избелващ и полиращ продукт, без да замества обичайната грижа, като лично за моя вкус е нещо, което е добре да пропуснете.
За сметка на това, пастата с въглен и матча на Нордикс е "обикновена" от гледна точка на това, че тя е като всяка друга паста - може да се използва ежедневно, сутрин и вечер, осигрявайки ви нужната хигиена и грижа за зъбите и устната кухина. Не само, че има силен избелващ ефект и съдържа въглен, но и измива и се грижи за устната кухина като всяка друга паста.. само дето не е в класическото цветово трио - бяло, синьо и червено!

Не само това, но тя е истинска свежа бомба! Ментова атомна бомба!
Ако обичате ментовия вкус - дръжте се, използвайки я! Нордикс са вложили не само ментол, но и чисто ментово масло в пастата, което превръща миенето на зъбите в пътешествие, което превръща дъха ви в толкова ледено свеж и ментолов, че сякаш сте се пренесли на Алпите! С един дъх и може да замразите всичко!
Ледена свежест, приятна лютост и невероятно свеж дъх се усещат дълго време след употребата на пастата, оставяйки ви чувството за свежест. Без сладост, държи ви ледено свежи и с приятно усещане в устата, каквото дори силните евкалиптови дъвки и алкохолни води за уста не оставят понякога! Ледено, ментово и свежо, сякаш сте схрускали прясно листо мента.
Идеална за употреба преди важна делова среща, романтична вечеря или просто вечер на дивана с половинката вкъщи.


Черна и ментова? Само това ли? Не - и ефективна!
Лично аз използвам пастата най-вече сутрин, заради свежия ефект и моменталния оптически избеляващ ефект. Да, моментален! Оптически зъбите са по-бели и сияещи - буквално блестят от чистота!
Казвайки избелване не си мислете, че говорим за химическо избелване с няколко тона, както при нереалните реклами, а такова, при което жътленикавия подтон е видимо туширан, зъбите са сияещи и по-бели, отколкото преди да сте ги измили. Върху моите зъбите лесно мога да забележа това, тъй като имам тенденцията да трупам плака и те да изглеждат по жълтеникави, отколкото са.. което ме навежда на още едно голямо предимство. Тази паста полира зъбите до съвършенство - ако ги пипнете с пръст след измиване, те се усещат така, сякаш пипате порцелан! Гладки, полирани и чисти, което понякога не мога да постигна с електрическа четка и паста, заради проблема ми с трупането на плаката, усещаща се като неприятни налепи по зъбите, които сякаш не искат и не искат да се махат. Тази паста наистина ги почиства до скърцене - не преносно, а буквално! Бели, чисти и скърцащи от чистота, докато дъха ви е силно освежен от приятния ментов вкус, оставяйки приятен послевкус след измиване.
Сякаш слузестата плака с бактерии е изсмукана като с вакуум! Поздрави от зъболекаря ми за това!


Как го прави? Без консерванти, без захар (съдържа стевия), без SLS и без парабени, тя разчита главно на активния въглен.
Въгленът има изключителни абсорбиращи способности и е невероятно полезен. Заради химичните и физичните си свойства, той може да абсорбира от 100 до 200 пъти повече токсини и нечистоти от теглото си. Също така е известен факт, че въгленът неутрализира неприятните миризми, което подпомага борбата с лошия дъх. Той нежно подпомага природната белота на зъбите, без вредни избелвания с химикали, перокис или образуване на чувствителност.
Друг плюс е, че заради способността да абсорбира танини, които се срещат в кафето, чаят, виното и плодове, той подпомага избелването на петна по зъбите, в което лично се убедих - освен, че има оптически ефект, два месеца откакто използвам пастата, няколкото петънца на долния ми ред зъби са изсветлели.
Въгленът няма мирис, аромат или вкус, затова вкусовите ви рецептори не бива да се тревожат.
Матчата пък представлява най-висококачествения и потентен зелен чай в света, заради това че е ръчно събиран и е изключително богат на антиоксиданти. Според редица медицински изследвания, тя съдържа 3 пъти повече антиоксиданти от обикновения зелен чай. Чаят от Матча се пие от над 900 години като церемониална напитка сред благодордници и владетели в Китай.
Балансирайки pH-то в устната кухина и неутрализирайки твърдата вода, матчатата подпомага не само чистотата на зъбите, но и здравето на венците. Намалявайки киселиността на слюнката, тя защитава емайла, а убивайки бактериите, матчата поддържа устната кухина по-чиста.
Този фино смлян чай олицетворява спокойството на чаената церемония, хармонията между тялото и духа и идеята за това че трябва да отделяме повече време на себе си, а в пастата е впрегнат неговия детокикиращ ефект, подпомагайки действието на въглена за още по-силно действие, което учени в последните години изследват, макар зъболекарските асоциации да са скептични все още в ползите на такъв вид чай в продукти за орална хигиена, както показва опита в САЩ. Ето, че в България някой е пионер, обаче!


Нанасям винаги на мокра четка, след което четкам в продължение на поне 2-3 минути,
изплаквайки със студена вода. Пастата е черна, но subtle черна, не си представяйте картинката сякаш имате катран в устата, а по-скоро се превръща в блед и тъмносив цвят, а това, както казах, не предизвиква "черен" хаос в банята и по плочките - а аз като типичен консверватор, съм и с бяла мивка, което определено е важно, защото макар да съм микроб фрийк, не бих искал да я мия след всяко измиване на зъбите си. Не ми се и налага с тази паста.
Не се пени обилно, а съвсем леко, което ме кара и да използвам двойно повече количество, отколкото с обикновена паста, което не ме притеснява.

Макар да я предпочитам повече сутрин, я ползвам и вечер, но само когато усетя, че имам нужда от по-сериозно почистване. Казвам го, защото ако мога да открия недостатък в пастата, това е липсата на флуорид, което вече изтъкнах. Не вярвам в правителствени и световни конспирации, а в учебниците по дентална медицина, като всички знаем колко е важен флуорът като елемент за децата, за да не развият те кариеси (а и за нас, възрастните) и макар да приемам достатъчно от минералните води и храната, предпочитам в продуктите за устна хигиена той да присъства, затова и понякога редувам пастата с друга, която го съдържа или ползвам вода за уста с флуорид, защото ми се отразява добре и предотвратява кариеси.
Въпреки моето мнение по темата, последни години много хора избягват продукти с флуорид и за тях се превръща в основен критерии той да не присъства в пастата и водата за уста, което уважавам, затова ако сте от тях - тази не го съдържа!

Макар понякога да имам проблем с венците и кървенето им, с тази паста не съм забелязал проблем или обостряне, нито нужда да използвам "стягаща" вода за уста или друга паста, което също е плюс.


В заключение - messy-free, вкусна, приятна за употреба, ефективна и почистваща зъбите ми толкова добре, колкото понякога електрическа четка не може да направи! Признавам си, че ми харесва повече от активния им въглен на прах, заради по-лесната употреба и формата на ежедневна паста. Оптически избелва и кара зъбите да изглеждат по-чисти, бели и видимо полирани, тя се превърна в чудесна находка на рафта в банята ми!
Освен това - и бюджетна, за разлика от други продукти с въглен. Тубичка от пастата (75 мл.) струва едва 8,90 лв. като може да намерите продуктите на  Нордикс в избрани аптеки ("Нове Фарм", "Нота Бене", "Прополис","Детелина", "Жион" и др.), зелени магазини ("Зелен", "Лайка" и др.), онлайн в техния сайт или чрез тяхната Фейсбук страница.
И не на последно място - shout-out за зелената политика на бранда и каузите, в които се включват - това е една от основните причини да ги подкрепям като environmentalists, заради каузите им, както и хубавите им продукти - тази паста е само поредно доказателство!

2 коментара: