>

събота, 7 юли 2018 г.

Hermès Eau de Citron Noir*

Здравейте!

Визуализирайте в съзнанието си един лайм. Зелен, току-що откъснат, свеж и сочен. Представете си сега, че го варите в солена вода, след което го сушите на слънце в продължение на много седмици. Цветът му става дълбоко кафяв, дори черен, а ароматът му придобива мек опушен привкус. Как в възможно и кому е нужно това се питате?! Нужно е за един аромат на парадоксите, създаден от Кристин Нажел! Черен лайм? Тъмен цитрусов аромат? Да, това е Hermès Eau de Citron Noir - един необикновен цитрусов аромат!


Когато за първи път пробвах аромата, без да знам какво се съдържа в него, съзнанието ми крещеше "лайм" - зелен, сочен, много кисел и без намек на сладост. Сякаш сокът му е току-що изстискан, а кората - настъргана, от което се долавя лека етерична нотка. Свеж, цитрусов и зелен аромат, който носи металически, dark привкус.
Но не просто лайм, а черен лайм е в същината на Eau de Citron Noir на Ермес.
Свеж като плод, но носещ намек на опушено и подправки. Лек като въздух, освежаващ като чаша коктейл "Мохито", но с металическо и изключително различно цитрусово ухание.
Лайм, но черен. Цитрусов аромат, но опушен. Cologne, но по-различен!

Опушената нотка в този унисекс аромат се усеща като дим, който излиза от масивната стъклена бутилка, типична за колоните на Ермес, чийто цвят този път е тъмно син, което е в дух с аромата - син и въздушен, но тъмен и мрачен по същността си. Показва светлата си същност на слънчева светлина, както и своята сенчеста страна на сянка - точно като уханието.
Когато пръскам от уханието върху себе си, имам чувството, че от бутилката се стича готов за добавяне в коктейл сок от лайм, а в облака от него се съдържа дим, сякаш същия този лайм преди да бъде изстискан, е бил опушен. Парадокс след парадокс...

Приятни нотки на лимон от Калабрия и "ръката на Буда" (цитрусов плод, който прилича на лимон с пръсти) са част от пътеката на олфактивната вселена на хесперидите, по която Нажел ни "разхожда" и нас в този аромат, в комбинация с нотки бергамот, идващи от цейлонски черен чай.



Финалът на това опушено цитрусово ухание е твърд като дърво. Сякаш мокра дървесина, която носи лек опушен привкус, в комбинация с черния лайм, който за миг не спира да се усеща в развитието на Eau de Citron Noir. Зелен, сякаш на току-що отсечена кора на дърво, от която потича не какво да е, а още по-зелен сок от лайм. Аромат на кора както от лайм, така и на кора от дърво. Зелен, опушен, свеж, мистичен... Вече не се усеща толкова сока на лайма, няма го jucy привкуса, колкото в началото, а уханието е сякаш обгърнато от облак дим, в който име леки намеци за кора от лайм и мокра дървесина.

Колонът за „от пладне до полунощ“ обичам да нося особено вечер, както и в по-хладни и дъждовни дни с висока влажност, защото ме кара да се чувствам сякаш в Амазонка.. Прохладно е, влажно, пълно с широко разпространения в тропичните и субтропичните райони на света лайм, а в близост до палатката ми местно племе е запалило огън, от който се носи аромат и дим от горяща мокра дървесина.
И отвъд вечните ми ароматни асоциации за уханията, за които пиша и което ги прави специални за мен, тъй като всеки път визуализирам различна и уникална картина с всеки аромат,  Eau de Citron Noir се държи тотално различно според времето - в топли дни е по-цитрусов и зелен, въпреки меката опушеност, докато на сянка и в дъждовни дни, той е по-тъмен, сенчест и с привкус на дим.
Определено го предпочитам носен вечер, на хладно, а в момента за нощите на крайбрежието на Средиземно море го нося с удоволствие!
От пролетта насам щом видя в прогнозата за време очаквания за дъжд и облаци - Eau de Citron Noir е един от изборите ми.


Както споделих наскоро, последните седмици в блога са посветени на цитрусите и определено този, за който четете в този пост, е особен, необикновен и заслужаващ да се усети. Не всеки ден човек може да усети комбинация от цитруси и дим!
Макар унисекс същността си, определено  Eau de Citron Noir за мен клони повече към мъжко ухание, заради маскулинния му характер, който поне аз усещам и долавям така, заради опушеността му.
Заслужава си да се види/усети и от двата пола, като ще го откриете в обектите на Douglas/Beauty zone, където той се предлага срещу 141 лева за 50мл (с възможност за пълнене) и 198 лева за 100мл. (без възможност за пълнене), идващ в ярко оранжева Ермес картонена опаковка, която е луксозна, красива и изцяло в духа на марката, заедно с бутилката. Лично аз обожавам да правя подаръци с техните аромати, точно заради последното!

Няма коментари:

Публикуване на коментар