>

сряда, 7 юни 2017 г.

Dirty Morava Coffee Body Scrub

Здравейте,

Сигурно от година искам да пробвам нещо.. и то е ексфолиант. Не какъв да е, а от тези в хартиените пакети, които са страшно нашумели на Запад. Не ми се поръчваше, а от тези, които се появиха не си харесах нищо... но наскоро открих Dirty Morava скраб за тяло с кафе на Морава.
Dirty Morava е прототип на тези, като те най-често са на основата на кафе или захар. Този не прави изключение - направен е от няколко прости основни неща - кафе, средиземноморска сол, екстра върджин кокосово масло и кафява захар.


Изглежда и стои сухо, на топчици дори, подобно на овлажняла тръстикова захар. Всъщност, при допир с вода се превръща в много приятна кашичка, която има страхотен ефект върху тялото и не толкова върху банята. Да, страшно мазало е и "dirty" в името го приемайте буквално! Кафето леко се разтваря, ставате кафеникави и започвате да ухаете (и приличате) на кафе. Ухае точно на кафе втора цедка и ванилия - подобно на бисквитки и десерти с аромат на напитката (аз не харесвам кафе, just sayin', но тук аромата ми е приятен, не е онова ужасно за мен ухание на току-що сварено или смляно).
Та, мазало, мазало, пръска навсякъде, но... ефектът си заслужава на 100%!


Сухата консистенция се държи така на кожата, с една идея добавена масленост - частиците се усещат сухо, не като в традиционните ексфолианти. Страшно абразивен е - това е много, ама много сериозен скраб, не го подценявайте като мен при първата употреба. Казах си - "кафе, сол, захар - какво толкова?" - ефектът беше зачервена кожа и парене. Не е нужен натиск, нито много усилие - самите частички буквално премахват всяка мъртва клетка - силен и ефективен, успява да свали мъртвия слой кожа и да полира тялото ви. Кафето не се усеща толкова, за разлика от солта, която е смляна. Много, много силен и добър ексфолиращ ефект - за моята кожа даже прекалено, затова ползвам веднъж на десетина дни.
Всъщност, за тази му агресивност е помислено - след употреба, по кожата остава кокосовото масло, което осигурява грижа, подхранване и хидратация. Макар да не се усеща по време на употреба и в консистенцията, маслото е там и се проявява интензивно след изплакване. Не стои мазно, нито тежко - водата се стича на капчици и може да усетите маслото.
След подсушаване кожата се чувства невероятно мека, полирана, чиста и хидратирана - няма сухота или раздразнение (освен, ако не прекалите или не натискате). Текстурата й е подобрена, тя е мега гладка и е точно като бебешко дупе.


Използвам върху цялото тяло, като първо намокрям - задължително! Не го правете на суха кожа, а задължително на мокра или направете кашичка в ръка, за да се "активират маслата", иначе частиците просто ще падат.
Нанасям от глава до пети - включително лицето, на което също се отразява чудесно, тъй като кафето енергизира и тонизира много добре моята уморена кожа.
Ако страдате от целулит - ще ви свърши чудесна работа също.
Определено кафето вътре енергизира и тонизира кожата - спор няма!
(обаче няма вкус на кафе, а на сол - да, без да искам го опитах и ... nope! )

Нещо, което ме накара да го взема е, че подобни продукти се отразяват добре на екзема като моята. Ексфолиацията е проблем за мен, тъй като с прекалено честата такава или с грешните продукти, екземата би се "активирала" или влошила драстично. Тук не ми се е появил проблем и се радвам за това. При активна такава, премахва сухотата и горния слой, обновявайки кожата, което кара екземата да "изчезне" по-бързо. Разбира се, може да раздразни още вече, затова - внимавайте.


Защо избрах точно него? В България започнаха да се появяват подобни продукти, предлагани най-вече от незнайни източници. Този, за разлика от тях, е българско производство, може да отидете до магазина, да го "пипнете" и да го купите.
Казвайки българско, винаги съм с предразсъдъци, що се отнася до българското производство, особено в натуралната част, защото съм фен на химията в козметика и има защо. Обаче тук стереотипът, който живее в главата ми за българските производители, беше разбит от Морава, за което браво!

Недостатъци?  Микроб фрийк съм, до болка ви е познат този факт. За да е по-еко и грийн, кафето в този продукт е втора цедка - т.е., марката го събира употребявано от своите партньори ("Фабрика Дъга" и "Лайка") и го влага в продуктите си, вместо да го хвърля, дарявайки го с нов живот и употреба. Това е хубаво от подобна гледна точка, но ако сте като мен, познайте... изобщо не ме интересува колко грийн и полезно е за природата. Не ми харесва този факт, но пък заради ефекта го преглъщам.


Последен плюс е всъщност цената - повече такива скрабове (в пакети) са с неоправдано висока цена, още повече, че всеки може да си ги забърка сам вкъщи. Този е с нормална цена за мен - 16 лв. за пакет (200 гр.), който ще ви стигне за доста време.
Ще откриете в някои обекти, предлагащи марката (на био-фермерското пазарче в Сердика Център го има, в "Лайка", "Фабрика Дъга" и в дрогерия "Парамед" на пл. Славейков, ), както и в сайта им.

За финал - наистина чудесен и много ефективен скраб, който препоръчвам с две ръце, въпреки натуралната му и грийн насоченост, която не ми е по вкуса. Ако искате и вие като мен да пробвате такъв тип продукт и не сте фенове на домашно забърканите бълвочи, то този е прекрасно решение!

4 коментара:

  1. И мен ме дразнят скъпарските незнайни "марки", който заляха социалните медии напоследък,копирайки Frank Body. Повече от 10лв едва ли бих дала, имайки предвид, че съм си забърквала с кафето от машината в офиса за без пари :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, пръкват се от някъде (и аз не знам откъде) и вече претендират за нещо си... За Франк е така - аз така и не го поръчах, защото и аз не знам защо - не ми се занимаваше за един скраб. Иначе, да, това е продукт, който може сам да се забърка вкъщи, но аз винаги съм на принципа - ако се продава, защо да го правя аз - така че е точно за ей такива като мен. Пък и винаги е по-лесно някой друг да ти го направи ха-ха

      Изтриване
  2. Много яко изглежда и звучи този скраб.Толкова масовите реклами навсякъде с този тип продукти чак ме отказват да ги пробвам. :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е , понякога рекламите може да имат и обратния ефект.
      Ако го пробваш, ще се радвам да споделиш как е :)

      Изтриване