>

понеделник, 12 юни 2017 г.

L`Envol de Cartier* / Cartier / EDP

Не знам как да започна.. единственото, за което мога да мисля е картина на лятна нощ под звездите (затова и пускам поста по това време)... защо ли - L`Envol de Cartier е виновникът! За да мога го опиша, думите ми са недостатъчни - затова днес ще говоря абстрактно и с много въображение.


През лятото на 2016, на ароматния хоризонт се появи едно ново мъжко ухаение, творение на Матилде Лоран. Цялото му вдъхновение идва от амброзията - "нектар на боговете". Това е всъщност медовината или т.н. медено вино - напитка, получена от ферментирането на мед, вода и дрожди.
L`Envol de Cartier съдържа в себе си новаторски състав от ефирни нотки и конрасти, приятно омекотени и балансирани.


Бутилката е изключително интересна и неконвенционална - представлява стъклена капсула, в която се съдържа оранжева течност, подобна медовина. Отвън тя е обградена от "щит" (олекотено стъкло), който предпазва капсулата - като космически кораб "Восток" е малко.
Интересното е, че всъщност той е rechargeable/refillable - щом свърши, премахвате старата капсула и слагате нов пълнител. Т.е. работи с пълнители и е нужно купуването само на нова капсула с парфюм.



Колкото и невероятно да звучи - опаковката е лека. Изобщо не е тежък и масивен. само така изглежда. Но трябва да се пази като ценно бижу - чуплив е и дори има стикер на опаковката!
За съжаление, не е налична в България. Тук са налични само обикновени бутилки без възможност за пълнене.



Истината е, че външният вид подсказва нещо ярко и "уоу". Всъщност, зад масивната и outer space опаковка стои един непретенциозен и семпъл аромат. В моето въображението - формата на капсула хич не е случайна - тя е като "полет" с ароматна машина на времето и пространството.. ще обясня защо по-късно.


Всъщност и цветът, и формата на бутилката напомнят меденото вино. Така започва и аромата - превъзходен мед, но не захаросан. Мек, опияняващ и дори някак хладен. Носи приятна топлота, която няма силна и натрапчива сладост. Това до голяма степен се дължи на най-силната нотка в композицията - дървесина. За моя изненада медът не е основното - той е като топъл фон, който подлага на една прекрасна дървесина.
Силен дъх на смола, олекотен от сладък и ефирен мед, представляват най-яркото в този парфюм - толкова добре балансирани и вплетени заедно, че ми напомня на лятна вечер някъде в Тоскана. Носи точно този дух - на прохладна лятна нощ под звездите, в компанията на чаша вино, паста и добри приятели.
За мен това е лятна нощ в бутилка - картината е пред мен просто. Сякаш сте в онези романтични италиански филми - носи ретро, романтично и опияняващо излъчване, някак обикновено и непретенциозно. Под звездите, заобиколени от дървета и лозя, с чаша медено вино и приятна компания, наметнати с одеяла, пеещи заедно, смеещи се и наслаждаващи се на гледката и нощта.
Ароматът сякаш те изстрелва като с капсула в тази гледка... точно като формата на опаковката.


Освен мед и дървесина, прекрасна земна нотка носи корен от ирис, който не е прекалено тръпчив, благодарение на пачули. По средата на носенето,  L`Envol de Cartier придобива мек мускусен характер, който завършва прекрасно цялата композиция - точно като лятна нощ.
В цялата композиция за момент няма грам алкохолна или изкуствено остра нотка и е много мек и олекотен.


В началото на развитието си, много ми прилича на комбинацията от мед и дървесина в Uomo, който обаче е доста по-остър и с наситен шафран. В L`Envol de Cartier обаче има нещо класически и дори ретро в най-добрия смисъл. Много е семпъл и непретенциозен. Не крещи, не вика, не се натрапва - той е лек като бриз в прохладна лятна нощ. Деликатен е - това е може би единствения парфюм, който някога съм пробвал, който да е толкова ненатрапчив, умерен и деликатен. Направо е доза абстрактен - като пияно/китара за фон в същия италиански филм, който споменах по-горе - там е, оказва влияние върху атмосферата и ще се усети само, ако се заслушате в него - няма да се натрапи, нито да ви накара да го "чувате" силно.
Имам чувството, че ако си го пръсна под нося няма да ме "удари" - толкова е мек. И не, нямам в предвид трайност или интензитет. Имам в предвид балансираност на съставките и ароматния облак, които те носят: няма натрапчивост, няма острота - има само мекота и деликатност. Няма дори сила - това е мек аромат, доза класически и много изискан - за господа, които не се натрапват, няма арогантност в тях, спокойни, уверени  и с топла, "медена" същност.
Както от марката казват - "силен и мек, нежен и властен" - невероятен баланс, Матилде е Бог!
Доза зряло ухание е, според мен и унисекс - виждам го прекрасно стоящ и върху жени.
Майка ми, която е тотален парфюмен лаик, го хареса много и каза, че след мъжкото начало, после ставал много нежен и ме пита "Сигурен ли си, че е за мъже?", в опит да ми го отмъкне. Не си го давам!


Остава върху кожата ви, усеща се достатъчно дълго, но не очаквайте "биещ се" аромат, който ще се натрапи на всички около вас. Той е специален, мистериозен и изтънчен - няма нужда от острота или бляскавост, за да е там и да блести по своя неповторим начин.
Още миналата година често беше описван като подобен на типичен одеколон - bitch, please! За мен това е изключително принизяване на аромата и да, има доза класическо в него, но изобщо не съм съгласен с такова твърдение! Това е наистина специален, много спокоен и елегантен аромат. От него лъха спокойствие!


Едно мнение, с което бих могъл да се съглася е, че това е аромат, който се държи тотално различно денем и нощем. През дена стои много по-дървесен и свеж, докато вечер е много по-меден и мускусен. Знам, странно е - той е като хибрид! Нощем е доста по-траен и топъл, докато денем изчезва бързо в движение. Много е странно, наистина - когато го забелязах веднага се разтърсих само при мен ли е този ефект и не, масово мъже го споделят.
Като казвам, че е специален - да, той наистина е такъв!
Също така се държи различно на кожа и дрехи . Върху дреха дървесината не се усеща толкова интензивно и аромата ми напомня на билков чай с мед - топъл, успокояващ и уютен.

Изискан, класически и спокоен. Носи доза лукс, шепа интелигентност и нотка мистериозност.. Мек и лек, но дълбоко sophisticated - аромат, който няма да срещнете всеки ден и навсякъде. Той е композиция и творение в пълния смисъл на думите.

Миналата седмица погледнах в Дебенамс и цената на това творение за мен е повече по поносима и оправдана: 166 лв. за 50 мл. и 229 лв. за 80 мл. Пробвайте и ще си говорим!


Няма коментари:

Публикуване на коментар