>

петък, 25 март 2016 г.

Behind The Walls Of "Aroma" + GIVEAWAY

Здравейте!

Преди известно време получих една страхотна възможност - да надникна зад стените на една от най-големите козметични компании на Балканите!
Повечето от нас като потребители виждат крайния козметичен продукт, резултат от един огромен и сложен процес,  но малко са тези, които всъщност знаят как продукта им се създава, за да достига така, както изглежда до тях.. Е, за мое щастие аз успях да видя това и днес ще се радвам да го споделя с вас!


"Арома" е създадена през далечната 1924 г. и до ден днешен е водещ европейски производител. Всъщност това беше от най-интересните неща, които научих - над 70% от производството е насочено към външни пазари и не просто това, ами... колко от вас знаят, че именно тази българска компания произвежда собствената козметична марка на "Boots" (и които сме виждали в клиповете на Зоела)? Но това не пречи компанията да е номер 1 в България - през 2012 година, тя произвежда 12 млн. броя продукти само за нашите географски ширини, без да броим тези за износ.

Но нека разкажа какво видях аз..

Първото нещо, което ми направи впечатление беше професионализмът - специалисти от всякакви области, които добрe познават работата си и как да я вършат правилно. Всеки "си знаеше мястото" и работеше.
Контролът и мерките за сигурност, особено в производствената част, са железни - видяхте от снимката ми във Фейсбук, че бях "дегизиран", тъй като трябва да се пази стерилност (не, че съм очаквал другo, де). Не видях пропуск или нещо претупано - всичко работи като една добре смазана машина, по правилата и без криввания. Няма пропуски, а хигиената е на първо място.


За мой късмет, в същия ден се произвеждаше поредната партида от легендарния крем "Здраве". Във всеки български дом този крем присъства от години, по-точно от 1956 година. Към днешна дата, статистиката говори, че на всяка минута в България се продават 4 крема "Здраве".

В компанията на професионален химик на марката, аз успях да проследя целия процес на случване.
Разбира се, всичко започва от съставките - съхраняват се в специално помещение, от където се пренасят към машините, в които се случва целия процес на създаване. Едно от интересните неща, които не знаех за крем "Здраве" е, че благодарение на цинковия оксид, той има слънцезащитен фактор - леката формула има SPF20, а стандартната - SPF15. Всички съставки са мaксимално пречистени, а дори вложената вода в продукта е пречистена по най-високите фармацевтични стандарти.

Следват стандартните процеси, които обработват съставките, смесват ги в различните компоненти и ги превръщат в това, което ние използваме.
Разбира се, взима се проба, която се доставя за анализ в лабораторията им, където се създават формулите на всеки нов продукт - ако всичко е наред с анализа, крема се разфасова в опаковките:








Накрая се пакетира в кашоните и... Voilà! Звучи простичко, нали?! Но изобщо не е..






Ето и моя крем "Здраве" - още топъл, току-що създаден:


Определено за мен беше повече от интересно да видя целия този процес, защото като потребители често не осъзнаваме какъв труд, колко хора и усилия стоят зад дори нещо толкова малко. Благодаря за екипа на "Здраве" за възможността да направя този пост за вас! А като малък подарък, със "Здраве" имам изненада за трима от вас - последвайте линка и се включете в нашата игра!

3 коментара:

  1. Здравей,
    имаш ли информация за целия производствен цикъл на производство на Арома (положителни и отрицателни влияния върху околната среда). Пиша си магистърската теза в момента и тази информация ще ми бъде страшно полезна ;P

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не бих бил полезен, за съжаление - нямам информация

      Изтриване