>

понеделник, 2 март 2020 г.

Van Cleef & Arpels / Collection Extraordinaire / Neroli Amara*

Здравейте,

През 17 век живяла италианската принцеса Ан Мари де ла Темоле, графиня на Нерола. Принцесата обичала уханието на едно масло, извличано от горчивите портокали. То имало ухание, което вплитало сладостта на грейпфрут, свежестта на зелени ливади и горчивия дъх на пролетни билки. Тя толкова обожавала аромата на това релаксиращо масло, че го използвала вместо парфюм.. скоро, цялото висшо италианско общество започнало да следва примера й. Тя била първата в историята ни, която го използвала като парфюм, а едва ли е предполагала, че векове по-късно, това масло ще се превърне в едно от  най-познатите етерични масла в аропатерапията, парфюмерията и козметиката. Това етерично масло било маслото от нероли, кръстено на мястото, където принцеса Темоле го открива и разпространява.

За неролите се говори често, но малко хора знаят колко трудно за извличане е то. Най-доброто време за това е между март и април, когато разцъфват цветовете на горчивите портокали (Citrus aurantium), като заради крехкостта на благоуханните цветчета, те не могат да издържат парна дестилация и маслото от тях се получава чрез водна дестилация на белите цветове. Говори се, че на 100 килограма цветчета се падат 80 гр. получено масло от нероли.

Понякога прекалено горчив, рязък и натрапчив, друг път - изкуствено подсладен или примесен с толкова цитруси, че да не се усеща, ароматът му е изключително специфичен и труден за балансиране. В един парфюм обаче, маслото на нероли е пресъздадено толкова красиво, че едва ли дори природата би могла да роди такава красота, изящност и невероятно ухание, каквото парфюмериста Куентин Биш е родил!

Създадена през 2009, Collection Extraordinaire на Van Cleef & Arpels отдава почит на най-благородните съставки в парфюмерията с прецизността на ювелирите на прочутата къща, които подбират най-редките камъни. През 2018 година Collection Extraordinaire представя една емблематична за парфюмерията съставка: нероли. Така се ражда парфюмът Neroli Amara, разказващ историята на принцеса, която била влюбена в аромата на цвета на горчивия портокал в една нова интерпретация на емблематичното ухание..


Цитруси. Сладки, месести и сочни италиански лимони открива сияйният Neroli Amarа, чиято невинност и чистота е като бяла сватбена рокля! Нотки мандарина и хладен бергамот усилват сладостта на лимоните, които се усещат като коктейл на Капри! Балансирайки перфектно сладост, киселинност и свежест, този цитрусов микс е ароматното превъплащение на Ин-Ян. Сякаш италианският бриз те вее, вода се разбива по скалите, а ти гледаш към тях, нахлупил голяма шапка и очила, отпивайки от изстуденото ти питие..

Приятна острота от нотки пипер дава лека тръпчивост на вдъхновеният от принцесата аромат на Van Cleef,  а кипарис - още по-хладна, студена страна, която убива от сладостта на цитрусовите плодове, усилвайки усещането за свеж морски ветрец, както и придавайки мека дървесна нотка, сякаш сте на сянка под дървета в непреходна италианска жега под горещото слънце през лятото.

Тогава идва то. Дарът от принцесата - неролито. Маслото абсолю от горчив портокал разгръща своята красота по един неповторим, спиращ дъха и ума начин! Но не, то не чак сега изгрява в композицията, а то не е спряло да я омайва още от първото пръскане.. приятно горчиво, меко и нежно, крехко, елегантно и свежо: така се разгръща това неповторимо нероли, което улавя по най-красивият начин аромата на цветовете на горчивия портокал. Толкова естествено, толкова свежо, толкова омайващо, както в никой друг парфюм с нероли не съм усещал. Без металически и удрящ те в главата дъх, без наситена горчивина и тръпчивост, без етерична и маслена нотка... просто ухание на бели портокалови цветчета, които са като декорация на бялата рокля, която описах по-рано, но които всъщност я правят красива!  Именно това различава толкова много, по мое мнение, това нероли - то е цветно, флорално, зелено и елегантно. Не желае да е тежко, наситено и агресивно, а иска да сияе в своята деликатност и крехкост, присъща на цветчетата на горчивия портокал. Сякаш сега разцъфват, пресъздавайки зелена картина в главата, която носи спомените за пролетта дори в най-големия февруарски студ..


Флорална пищност от нероли, която те обвива в невероятен шлейф, който те следва през целия ден: това е Neroli Amara, който носи интензивен, наситен нероли дъх, улавящ елегантността и деликатността на цветчетата, от които се добива маслото. Преплитащ се със свежи и сладки лимони и мека кипарисова дървесина, това нероли е като нищо друго, което съм усещал и което ще даде отговора на въпроса ви в какво пък точно се е влюбила онази принцеса през 17 в., усещайки масло.  Neroli Amara е просто магичен, омайващ и толкова семпъл, но интензивен, сякаш нишов аромат, който улавя по-невероянтният начин деликатното ухание на маслото от нероли в един haute парфюм, сякаш правен за аристократи, който с едно пръскане ще пленява околните през целия ден..

Ще откриете Neroli Amara (75 мл/ 267 лв.) и цялата колекция Collection Extraordinaire на Van Cleef & Arpels единствено в парфюмерии Douglas и Beautyzone, както и онлайн.

Няма коментари:

Публикуване на коментар