>

сряда, 14 август 2019 г.

Gucci Mémoire d'Une Odeur*

Здравейте,

Ароматът е в нашето подсъзнание, прикрепен към фрагменти от преживени моменти, които той оцветява с емоции от всепоглъщаща радост, през силна любов, до огромна тъга. Ароматът може отново да подари момент така, че споменът от миналото да бъде преживян отново, тук и сега.

Алесандро Микеле, творческият директор на Gucci, вярва именно в това. Като обсебен от миризмите, той си представя един спомен за аромат, който не може лесно да се идентифицира, който изглежда почти като от друго измерение. Хибриден аромат, който майстор парфюмеристът Алберто Морияс ще създаде в действителснотта, променяйки историята на парфюмерията.

В тази нова история, ароматът се превръща в изследовател на силата на спомените, връщайки ги от миналото и съживявайки ги в настоящия момент - това прави Gucci Mémoire d'une Odeur. Един аромат-спомен, който не напомня на нищо, което сте помирисвали и което представя нова олфактивна категория и ароматно семейство - минерално ароматично.

Той прескача напред и назад във времето, карайки минало и настояще да се свързват с един уникален мост, който води директно в бъдещето. Един аромат, освободен от пол и време. Един аромат, който създава ново олфактивно семейство  Един аромат, който изследва спомените, връщайки ги от миналото и съживявайки ги в настоящия момент...


Gucci Mémoire d'une Odeur е еликсир, който се издига над половите различия, времето, стереотипите и комерсионалността. С уникална индивидуалност, той се вижда в тълпата и чупи традиционни роли,  налагайки нов социален код на поведение, мислене и разбиране на объркания ни свят! Включително света на ароматите. Аромат, който няма да ви заприлича на нищо и който е нещо невиждано. Аромат, с който беше чест да се запозная още преди световната му премиера. Аромат, който трябва да усетите, разносите и опитате да опознаете и разберете. И за който ще се опитам да ви разкажа днес...

И понеже той отключва спомени... Спомням си как баба ми ми приготвяше чай от лайка със сутрешната ни закуска, но понеже обичах да е по-силен, тя слагаше в моя две пакетчета. Това беше нашата малка тайна, а аз обожавах вкуса на този чай, в който добавях много захар и пиех с огромно удоволствие, комбинирайки с препечени филийки с мед. Това в моята глава извиква Mémoire.. ето и защо.

Римска лайка, която може да се открие в градините из цяла Европа от 16 в., но за първи път се използва в парфюмерията - това е първото нещо, което отчетливо усещате в Mémoire d'une Odeur. Сякаш наредена на слънце, изсушена и готова за чай, носеща деликатна острота, билков дъх и свежест, но и запазила зелената си страна, която може да усетите при помирисването й. Благоуханият й аромат се носи и отваря Mémoire по един неповторим начин, който не ми прилича на нито една лайка, която съм усещал - толкова силна и наситена, карайки кожата ми и сетивата ми да настръхнат. Толкова отчетлива, толкова естествена и толкова красива, ухаеща на слънчево утро на полето.. или при баба.
Понякога ухаеща плодово, силно флорално, зелено и дори дъхаща на петрол - лайката е много специфично ухание, което може да промени един парфюм, ако не се работи правилно с нея. Алесандро Микеле обаче иска лайката в новия Gucci еликсир да мирише на детство и да извиква спомени от него.. и ако се върнете към историята с баба ми и чая, то може да сте сигурни, че е успял да го постигне.

Билков, зелен и флорален дъх на лайка, в който се усеща меката й етерична острота, подкрепен от горчивина на бадеми отваря Mémoire d'une Odeur. Много загадъчно, някак винтидж, почти сякаш сбъркано и объркващо сетивата ти - такова е началото на този еликсир. Нищо, което сте усещали и нищо, което да може да разберете от първия път.. а загадъчността му дори не е започнала да се проявява.

Точно тогава лайката става сладка - сякаш сте я потопили в мед. Точно меден, но и свеж, напомнящ зелени ябълки, е дъхът на развиващата се римска лайка в Mémoire. Ухае на сладост, летен ден и необятни италиански полета с лайка. Медената нотка на лайката е именно любимата ми, пристрастяваща част в Mémoire d'une Odeur. Ще я усетите и ще разберете защо... Като чая на баба!

Тъкмо си помисляте, че сте го опознали и зад лайката започва да ухае на минерали. Някак чист, мокър, въздушен и земен аромат - дори не знам как би могъл да се опише с думи, защото е толкова многоизмерен и преплитащ различни ухания. Природна красота, лека синтетична нотка и дори алдехиден дъх. Именно минерална мускусна текстура смесва Морияс в Mémoire: след като полето от лайка ви залее в билкова, зелена и сладка прелест, идва ред на минералния дъх, който да ви накара да се запознаете с това ново олфактивно семейство: минерално ароматично.


Индийски коралов жасмин, естествено обагрен, придава една нежна, изтънчена и по-женствена страна на Mémoire d'une Odeur. Tози красив жасмин носи чувствен дух в еликсира, разкривайки елегантна страна, която прави още по-красива въздушната, минерална и почти като от  приказките картинка, която парфюмът извиква в главата.  Именно той феминизираа Mémoire в моите очи и му дава мека женствена, чувствителна нотка.

Но за всеки Ин, има Ян. Земна, маскулинна дървесина - сандалово дърво, изтънчен кедър и неустоима ванилова нотка. Без да е прекалено мъжествена, тази дървесина се преплита със сладките остатъчни медени нотки на лайка, разкривайки една по-сурова, но и ванилова страна.
Пудреният мускус завладява всяко ваше сетиво и действа като афродизиак, бивайки леко анималистичен, но много мек и чист, а дървесината, комбинирана с деликатна сладост, завършва тази абсолютно неразбираема ароматна пирамида.

Топлота, комфорт и сякаш кашмирен шал Gucci, който те покрива в хладна вечер под звездите - така ухае в своя финал Mémoire d'une Odeur. От радостната, слънчева и красива лайка, на която се наслаждавате сутринта на полето, няма и следа: вече се е свечерило, скрили сте се под близкото дърво, а набраната в ръката ви римска лайка, ухаейки медено и сладко, само напомня на светлата утрин. Светулките и звездите пробляскват в тази картина, а деликатният шал, с който сте се наметнали, ви топли, докато вие се връщате мислено в миналото, стоейки в настоящето и гледайки към бъдещето...

Той не може да се опише, а да се почуства - точно, както една истинска, интензивна емоция. Той е нещо абсолютно непознато на пазара, което не изисква просто проба, а опит за разбиране и разгадаване. Той не е само ухание.. и не е за всеки. Той е почти въображаем и поляризиращ аромат - може да го обикнете, но може и да го намразите. Но няма да ви остави безразлични...  Той е ароматен мост за спомени. Той носи сурова, объркваща, необичайна и за някои може би дори неразбираема страна - кара те да се чудиш сън ли е или реалност... Той е спомен. И при всеки ще извика определен такъв - хубав или лош.

Mémoire d'Une Odeur е олицетворение на бунта на Микеле и либерализиращата му идея за свобода: извън времето, извън мястото, извън социалните норми, извън половите рамки. Той е един art аромат, за който се изискват огромна креативност, смелост и "топки", защото е своеобарзен ароматен експеримент и риск, диктуван не от жаждата за пари и продажби, а за нуждата от индивидуалност и свобода в днешните размити общества. В самия него е заложена собствената му обърканост, която напомня как мозъка ни понякога може да се оплете в спомените, пресъздавайки безкрайно и несъществуващо ухание-хибрид, което комбинира различни ароматни спомени, свързани с наши моменти през живота ни.


Каквото и да кажа повече, то ще е малко. Mémoire d'une Odeur трябва да се усети, защото е почти невъзможно да се опише. Различен, той няма да ви напомни на никое друго ухаение или миризма, каквато сте срещали в реалността. Няма да го усетите на друг по улицата и дори ще ви напомни на нишов аромат. Загадъчен, объркващ, каращ те да настръхнеш.. толкова уникален в различността си, че е като ароматна плесница, която те зашлевява. Деликатен, нежен и като втора кожа, той не се бие като тежките ориенталски ухания за вниманието на околните, а просто ви различава от тях. Интелигентен, извисяващ те, интригуващ, унисекс във всяка своя капка, без възраст, различен, странен, вълшебен, индивидуален, особняк.. вие ще довършите, след като го усетите. И да, няма по-велик от Микеле.

Gucci еликсира Mémoire d'une Odeur идва в концентрация на парфюмна вода и вече ще го откриете в оторизираните вериги и бутици за селективна козметика у нас (включително онлайн) в опаковки от 40мл. (129 лв.), 60 мл. (164 лв.) и 100 мл. (224 лв.)
Парфюмната течност идва в красив, зелен, масивен и стъклен винтидж флакон, обогатен със стилни златки елементи, чието вдъхновение Алесандро Микеле открива в миналото: стар парфюм на Gucci от началото на 90-те, чиято форма няма отличителни полови белези. Невероятно красивата зелена кутия на парфюма пък е украсена с небесни филаменти, символизиращи вълшебството на звездното нощно небе и земния свят, вдъхновени от картините на римски и готически църкви от Средновековието и Възраждането в Европа. Този конкретен образец върху опаковката припомня стенописите на Джото в параклиса Скровени в Падуа.


2 коментара:

  1. Великолепен текст и запомнящо се духовно преживяване! Истински Мemoire за Memoire d'une odeur!
    Почитания!
    Нели Матеева

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За мен е истинско удоволствие да прочета този коментар от Вас! Възхищавам Ви се! И на Mémoire също!

      Изтриване